szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kis teljesítményű fogyasztásmérők beszerelésének ingyenessé tételét javasolja a kormány. Az ötlet jó, az indoklást már nem annyira értjük.

Megérkeztek az első, kimondottan a versenyképesség növelésére szolgáló törvényjavaslatok. Annak azonban csalódnia kell, aki azt várta, adócsökkentést vagy a vállalkozások terheinek csökkentését tartalmazza az "egyes törvényeknek Magyarország javítása érdekében történő módosításáról" szóló javaslat.

A Semjén Zsolt által jegyzett, Lázár János által beterjesztett 14 oldalas törvényjavaslat jórészt a közműbekötés egyszerűsítéséről szól, ám nem a vállalkozások, hanem az egyéni fogyasztók számára. A földgázelosztónak például 15 nap helyett 5 nap alatt kell elbírálnia egy bekötési kérelmet, az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók (vagyis a háztartási és kisfogyasztók) esetében a hatósági eljárás ingyenes lesz. A közművek szerelését pedig a jövőben az a vállalkozó végezheti majd, amelyik egy listán szerepel – a gázszerelésnél már meglévő rendszert a víz- és a villanyszerelésre is ki kívánják terjeszteni a jövőben.

Ingyenes lesz fogyasztásmérők felszerelése is – igaz, megint csak a lakosság járhat ezzel jól, hiszen a legkisebb kapacitású, legfeljebb 4 m3/óra teljesítményű gázórák, a 16 amperes villanyórák és a 32 mm-es vezetékhez kötött vízórák esetében él ez a lehetőség, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot. Az erről író Portfolio.hu megjegyzi: ezek annyira kis teljesítményű fogyasztásmérők, hogy például egy ilyen, 16 amperes villanyóránál már nem tudjuk egyszerre használni a nagy teljesítményű háztartási gépeket, a mosógépet, a számítógépet és a mikrót sem.

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy ingyenesen lekérhetőek lesznek a közműadatok nyilvántartásához szükséges ingatlan-nyilvántartási adatok – igaz, a területrendezésért felelős miniszter és a megyei önkormányzat számára.

A magyar versenyképességgel kapcsolatos problémákra az elmúlt időszakban több tanulmány is felhívta a figyelmet. A kormány először kritizálta ezeket, március végén azonban egy Versenyképességi Tanácsot is létrehozott a gondok orvoslására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!