szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kovács Péter 36 éves, 1991-ben hagyta el Magyarországot és szüleivel Kanadában telepedtek le. Montrealban szerzett közgazdász diplomát. Már 13 éves korában elkezdett vállalkozni, első startupját egyetemistaként alapította, 2009 óta a Szilícium-völgyben építi használtautó-kereskedők értékesítési tevékenységét támogató cégét. Több mint 5 ezer ügyfele van, 25 főt foglalkoztat, informatikai fejlesztőinek egy részét külföldről. A hvg.hu-nak 10 pontban foglalta össze, hogy tapasztalatai szerint mi kell a sikerhez.

1.Válts azonnal, amikor kell, de légy kitartó, ha úgy érzed, jó úton jársz. Ehhez kell jó megérzés és pragmatikus gondolkodásmód. Mi az autókereskedő weboldalnál hamar észrevettük, hogy a fókuszt a vásárlókról a viszonteladókra kell helyezni.
 
2. Aludd ki magad minden nap és heti egy napot kapcsolódj ki - például szórakozás a barátokkal, séta az erdőben, sport. A kipihentség kell a kreativitáshoz és a jó problémamegoldáshoz. Startup világ maraton, nem sprint. Vigyázz magadra és az egészségedre. Csak úgy fogsz kitartani és jó döntéseket hozni.

3. Legyél kreatív a marketingben, ne sémákban gondolkodj. Egy kezdő vállalkozónak nincs 50 ezer dollárja hirdetési kampányokra, egy-egy jó ötlettel viszont aprópénzből elérhető a célcsoport. A start up szaknyelvben ezt growth hackingnek hívják.

4. Mindig az ügyféligényből indulj ki. Nem kell mindig valami “Cutting edge”, “modern”, “cool” vagy izgalmas megoldás.  Elég, ha egy igényre válaszol, ami lehet egyszerű is.
 
5. Építs a sokszínűségre. Annál versenyképesebb egy csapat, minél többféle gondolkodási séma találkozik. Egy fiú, egy lány, egy külföldi másképp oldják meg ugyanazt a problémát, más-más ötletek jönnek elő belőlük. Nálam dolgozik német, iráni, ukrán, török, mexikói, svájci kolléga is. Persze meg kell tanulni a kulturális jellemzőket, én ebbe sok energiát fektetek és szeretem is csinálni.

6. Ha inspiráció kell, vagy ha kiégett vagy, akkor merj kilépni a taposómalomból. A technológiai fejlődés már lehetővé teszi, hogy helytől függetlenül dolgozz. Az elmúlt két évben 20 hetet utaztam, 15 országot bejártam Új-Zélandtól Lengyelországig) és közben a netes technológia segítségével jelen voltam a cégem életében. Webkonferencián tartottam a kapcsolatot a csapattal, így tárgyaltam, emailben válaszoltam meg a kérdéseket. Közben pedig közösségi irodákban vagy kávézókban ülve ismerkedtem emberekkel – például ezt az életmódot választó digitális nomádokkal, helybeliekkel, akiktől rengeteg ötletet merítettem.


Új kultúrákat utazás nélkül is meg lehet ismerni. Amikor hiányzott az utazás, a kiégés tüneteit fedeztem fel magamon, de nem tehettem meg, hogy távol legyek a napi munkától, akkor megalapítottam az „Accents are Sexy” (Az akcentus szexi) közösséget itt helyben. Külföldiekkel együtt fedeztük fel a nemzetközi gasztronómiàt és a régiót borkóstolással, kirándulásokkal. Van ennek olyan célja is, hogy tanuljuk meg tisztelni és becsülni a más kultúrában élőket.

7.Teszteld az ötletedet minél hamarabb. Nézd meg, hogy általad nem ismert emberek fizetnének-e érte (a barátok és a családtagok e tekintetben nem jó referenciák) Ha buksz, akkor bukjál hamar, így gyorsan nekiállhatsz a következő ötlet kitalálásának és tesztelésének. Nem szégyen a bukás, kelj fel és menj tovább.
 
8. Kérj külső segítséget, ha beragadtál. Ő lehet coach, mentor, baráti tanács sörözés közben. Emellett olvass sokat.

9. Adj valamit másoknak. Ne számítsd ki, hogy ki mennyivel tartozik. Két ismerős összekapcsolása néhány percedbe kerül. Ha abból valami nagy jön ki, hálásak lesznek.

10.Ismerd meg magad. Sok gátlás belülről jön. Ha sikerül a belső erőt, a tehetséget tudatosítani magadban, annak az üzleti életben is hasznát veszed. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem szégyen beszélgetni pszichológussal vagy egy coachcsal erről.  Ha sikerül a belső erőt, a tehetséget tudatosítani magadban, annak az üzleti életben is hasznát veszed.

A Kovács Péter karrierjét bemutató cikkünket hamarosan olvashatja a Vállalkozás rovatban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!