szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oroszok többsége, 70 százaléka fogyaszt alkalmanként alkoholos italokat. Ez valamivel kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt, akkor még 76 százalék volt az arány - egyebek között ez derül ki a Levada Központ felméréséből.

A felmérésben meglehetősen sokan vettek részt, 1600 embert kérdeztek meg (mindannyian 18 éven felüliek) 48 oroszországi régió 137 településén. De milyen gyakran és mennyit isznak az oroszok?

A válaszadók 30 százaléka ritkábban mint havonta, 16 százaléka havonta egyszer, 18 százaléka havonta kétszer, 6 százaléka akár többször is egy héten. Tíz év alatt viszont jelentősen, 23-ról 29 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

A felmérés szerint az oroszok többsége nem mondható nagyivónak. 56 százalékuk legfeljebb két pohárka vodkát, fél üveg bort vagy két üveg sört iszik egy alkalommal. Mindössze négy százalékuk ismerte el, hogy alkalmalként lecsusszan egy üveg vodka, netán két üveg bor, esetleg négy sör.

Azkérdéses, hogy az önbevalláson nyugvó felmérés milyen mértékben tükrözi a valóságot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

A gyógyszertári alkoholtól rúgnak be az oroszok

Ahogy nőnek a gazdasági nehézségek Oroszországban, a mindig is találékony helyi vodkafogyasztók úgy keresnek újabb kiskapukat, hogy megszerezzék a napi adagjukat. Az oroszok tizede már gyógyászati alkoholt iszik.