szerző:
hvg.hu

Szombat hajnalban egy technikai hiba miatt szuperakciós ajánlatok árasztották el a BestByte webáruházát, egymilliós Macbook Prót is 6000-ért árultak. Nyolcszáz megrendelő járt pórul.

Meglepte vásárlóit szombat hajnalban a Bestbyte: függetlenül a termék eredeti árától, 5999 forintos egységáron lehetett megrendelni mindent – írja a 444.

A 3,5 GHz-es Apple Mac Pro árát is így tüntették fel, amelyért eredetileg több mint egymillió forintot kell letenni. Egy eredetileg 709 ezer forintos Apple Retina Macbook Pro is 5999 forintba került.

A lap olvasója azt állítja, a cég rendszere minden vásárlást visszaigazolt, így az ő választását is: egy 127 centis átmérőjű LG okostévét rendelt hatezerért (az eredeti ár 180 ezer forint). Hétfőn ugyanakkor – több más vásárlóval együtt – azzal szembesült, hogy rendelését az áruház megsemmisítette. Panaszlevelére válaszul a cég közölte, hogy

technikai hiba történt, és a rendelések teljesítése szünetel.

Hétfő délutáni, részletesen levelükben kifejtették, hogy a technikai hiba miatt minden termék ára 5999 forintra változott, és "mivel nyilvánvaló tévedés történt", kénytelenek érvénynek tekinteni az akkor leadott rendeléseket. Elnézést kérnek az okozott kellemetlenségért, a vételárat visszatérítik.

A vásárló szerint azonban nevetséges technikai hibára hivatkozni, amikor megtévesztették a fogyasztókat.

Kovács Attila, a cég marketingigazgatója azt mondta, szombaton 0 órától reggelig állt fent a szuperakciós árakat okozó hiba a webáruházban. Közel 800 megrendelés érkezett ez idő alatt.

2015-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy hasonló ügyben (a Media Markt árazott félre a neten) úgy ítélte meg, hogy tévedés esetén a kereskedő megtagadhatja a rendelés teljesítését. Hibásnak akkor tekinthető az árazás, ha feltűnő érték-aránytalanság áll fent a termék igazi és feltüntetett ára között.

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda azzal egészítette ki ezt, hogy a kereskedő részéről küldött visszaigazolás még nem minősül a fogyasztói ajánlat elfogadásának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!