szerző:
hvg.hu

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) friss jelentése szerint a brüsszeli és a párizsi terrortámadások miatt összesen 2,5 milliárd dollárt (700 milliárd forint) veszítettek az európai légitársaságok. Az európai utasforgalom növekedése pedig 1,6 százalékkal maradt el attól a szinttől, amelyet a támadások nélkül elérhetett volna.

A jelentés egyértelműen a félelem számlájára írja a kereslet átmeneti visszaesését, az emberek attól tartottak, hogy megismétlődhetnek a támadások, ezért sokan lemondták a már befizetett repülőutakat, illetve kevesebb új utas váltott jegyet a járatokra. A helyzet azonban már június közepére jelentősen javult a kontinensen, akkor az európai gazdaság erősödése, illetve a jegyárak csökkenése hajtotta a növekedést.

Azt azonban érdekes megfigyelni, hogy az ázsiai-európai útvonalakon továbbra is mérsékelt a kereslet, ami azzal magyarázható, hogy az ázsiai utazókat óvatosabbá tették a terrortámadásokról szóló hírek. Összességében világszerte 7,4 százalékkal bővült a légi utasforgalom. Ami a IATA becslése szerint 7,8 százalék lehetett volna, ha nincsenek az európai támadások.