szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha valami abszolút francia tradíció, az a pezsgőkultúra. Pontosabban: a champagne kultúrája. Merthogy ezt a világszerte ismert nevet csak a franciaországi Champagne régióban termett szőlőből és a helyi, különleges palackozási eljárással készült gyöngyöző ital viselheti.

Ugyanez érvényes egyébként a konyakra is. Minden más borpárlat, ami nem a francia Cognac régióban készült csak brandy lehet. Az egyik legpatinásabb és a mai napig is családi francia pezsgős cég a Taittinger. Ez a márka a világ összes luxuséttermében is megállja a helyét. És most Pierre-Emmanuel Taittinger, a jelenlegi elnök-vezérigazgató olyat lépett, ami pár éve még az őrültség kategóriába soroltatott volna. A dél-kelet angliai Kent grófságban megvett egy hetvenhektáros területet, amit korábban alma-, körte- és szilvatermelésre használtak. De most maga a vezérigazgató ültette el itt az első szőlőtőkéket. Reményei szerint itt jó minőségű szőlő terem majd, amiből kiváló sparkling wine, vagyis habzóbor készül majd – írja a párizsi Le Figaro.

Taittinger szerint az itteni klíma hasonlatos az északkelet-franciaországi Champagne időjárásához, tehát van esély jó habzóborra. Az első palackok hat év múlva kerülhetnek az üzletekbe, 25-30 fontos áron. Jelenleg évi 300 ezer üveggel kalkulálnak. A tervezett ár pont annyi lesz, mint amennyiért most az igazi Taittinger pezsgőt árulják Angliában. A francia cégfőnök ideológusnak sem utolsó:

A kenti francia pezsgővel azt üzenjük angol barátainknak, hogy a Brexit után is velük vagyunk

– jelentette ki magabiztosan. Persze ez a kissé abszurdnak tűnő csatornán túli vállalkozás inkább kommunikációs fogás, mint valódi beruházás. A Taittinger ház ugyanis Champagne-ban 35 ezer hektárnyi szőlővel rendelkezik – a most művelés alá vont kenti szőlészet mindössze hetven hektár – és évente hatmillió palack pezsgőt dob piacra, világszerte, miközben Kentből csak évi 300 ezer származik majd. Tehát ez a különös hibrid angol–francia habzóbor-vállalkozás vélhetően csak a cég jobb nagy-britanniai megítéléséről szól, és az igazi, francia, Champagne-ban palackozott pezsgők még nagyobb csatornán túli forgalmát segíti elő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!