szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki manapság nem kockáztat, az a legnagyobb kockázatot vállalja. Így gondolja, és ezt tanítja a Massachusetts Institute of Technology menedzserképzőjének professzora. Bill Aulen nem kisebb nagyságot idéz, mint Mark Zuckerberget.

A Facebook alapító atyja, aki már egészen fiatalon dollármilliárdos lett, többször is kijelentette: a kockázat nem vállalása biztos út a kudarchoz. A BBC összeállításában nyilatkozó professzor felidézi a másik legendás amerikai vállalkozót, Elon Muskot is. Ő 2008-ban a csőd szélén állt. Aztán rádöbbent arra, hogy az elektromos autózás nemcsak környezetvédelmi álom, de jó üzlet is lehet. A Tesla már bizonyított, akárcsak a SpaceX, mely az űrben tervez turistautakat. Maga Musk is bevallotta: könyvből tanulta meg a rakétakészítés tudományát, melyről korábban halvány fogalma sem volt.

Manapság az egész életre szóló biztos állás olyan ritka, mint a fehér holló

Kockáztatni kell tehát, de hogyan? Ezt tanítja Dr. Tara Swart Londonban. Elmondta a BBC-nek, hogy a tesztoszteron fontos a kockázat vállalása szempontjából. Mivel ez a férfiakban több van, ezért ők könnyebben indulnak el járatlan utakon. De a biológiánál sokkal fontosabb a környezet – vallja ez a pszichiáter. Kaliforniában, a Szilícium-völgyben a fiatalokat arra nevelik: kockáztassanak! Európában vagy Japánban konzervatívabb a közfelfogás. Ezen akar változatni például Franciaország új elnöke, aki átalakítaná a munkajogi szabályokat. Macron, aki a szocialista kormányban nemcsak gazdasági miniszter volt, de a digitális ügyek is hozzá tartoztak, tisztában van azzal: az informatikai forradalom más hozzáállást követel. Inkább legyél olyan, mint egy magának való költő, mint egy józan és fantáziátlan könyvtáros! Ezt már Siri Plinay professzor tanácsolja a BBC összeállításában. A szakértő a Harvard egyetem menedzser szakán tanít. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudatos gondolkodás az agy kapacitásának csak a töredékét jelenti. A tudatalatti teszi ki a 90-98 százalékot. Ezt kell mozgósítani manapság – épp úgy, mint régebben a romantikus költőknek. Olyan összefüggéseket sejthetünk meg ezzel a módszerrel, melyekről józan ésszel halvány fogalmunk sem volt.

Pozitív példa: hogyan lett a jól fizetett vállalati jogászból sikeres menedzser?

Természetesen a BBC összeállítása sem lehet meg pozitív példa nélkül. Íme: Binta Niambi Brown elégedett volt az életével, hiszen egy jól menő cég jogtanácsosaként szép fizetést kapott. Csakhogy halálra unta magát. Úgy döntött: kipróbálja magát vállalkozóként New Yorkban. Kedvenc zenészeinek indított egy céget Brooklynban, mely stílszerűen a Big Mouth (Nagy Száj) nevet viselte. Három év alatt a kis cég a nulláról a csúcsra ért: tavaly az egyik zenész már Grammy-díjas lett! És a főnökasszony?

Sose hittem volna, hogy sokkal boldogabb vagyok kockázatot vállaló menedzserként, mint vállalati jogászként. De hát így van. Itt van sikerélmény!

– nyilatkozta a BBC-nek Brown asszony, aki jólfizetett vállalati jogtanácsosból sikeres vállalkozó lett New Yorkban.