szerző:
hvg.hu

Akár 2,5 százalékkal is nőhet idén a belföldön értékesített sör mennyisége az iparági várakozások szerint. Az ágazat szereplői azt szeretnék elérni, hogy a kormány a csapolt sörre is kiterjessze a 18 százalékra csökkentett, kedvezményes étkezőhelyi áfát.

Ha jó az idő, 2-2,5 százalékkal is nőhet a vezető sörgyárak magyarországi értékesített sörmennyisége – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója az agrárszektor.hu-nak.

Tavaly 6,7 millió hektoliter sört értékesített Magyarországon a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a Pécsi Sörfőzde. Ebből – ugyanúgy, mint 2015-ben - 6,1 millió hektoliter volt a hazai sörfogyasztás, a többi pedig exportra ment. 2016-ban 40 százalékkal nőtt az export, aminek oka, hogy a legnagyobb magyar gyárak is külföldi tulajdonban vannak, viszont az anyacég más tagországait is részben Sopronból, Kőbányáról, vagy Bőcsről látják el.


Az első negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, így a háztartásoknál is több marad, az emberek jobban megengedhetik maguknak a minőségi söröket. Ugyanakkor komoly gondot okoz a sörgyártóknak, hogy egy egységnyi sör árának 42 százaléka adó, ezért az ágazat szereplői abban bíznak, hogy a kormány kiterjeszti a csapolt sörre is a 18 százalékra mérsékelt kedvezményes étkezőhelyi áfát. A fesztiválok és a sportesemények mellett a gasztronómia is egyre inkább élénkíti a sörfogyasztást – emelte ki Schillinger Attila.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!