szerző:
hvg.hu

A két Szemerey testvér cégeinek az érdekeltségébe került a veszteséges sörgyár.

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei vásárolták meg a Pécsi Sörgyárat – derül ki a Reuters híréből. A hírügynökség arról számolt be röviden, hogy eddigi tulajdonosa, az Ottakringer Getraenke megvált a társaságtól, a vevő pedig két magyar társaság, a MAVA Befektetési Kft. és BanKonzult Commerce Kft.

Előbbi cég Szemerey Zoltáné, utóbbi pedig testvéréé, Szemerey Tamásé, aki sok más cége mellett az NHB Bank elnöke, és április végén az MKB Bankban is tulajdonrészt vásárolt.

Az NHB-n keresztül mellesleg számtalan, a rokonsághoz köthető társaság megvásárlását finanszírozta. Például Matolcsy fiának, Ádámnak is részben ilyen pénzből vett bútorgyárat. Matolcsy Ádámot már hírbe hozták a sörgyártással, igaz közvetetten: egy olyan cégnek, a Hübris Projekt Kft.-nek adta bérbe Balatonakarattya határában található ingatlanját, amely húsz hektoliteres kapacitású kis sörüzemet kíván létrehozni.

A Pécsi Sörfőzde a legkisebb a négy nagy magyarországi sörgyár közül. A társaság a tavalyi évben 6,5 milliárd forint bevételt ért el, és évek óta félmilliárd forintot meghaladó veszteséget görget maga előtt.