szerző:
hvg.hu

Azt szeretnék elérni, hogy legfeljebb egy évig dolgozhassanak kiküldetésben.

A Bruxinfo beszámolója szerint októberre halasztották annak a csomagnak a tárgyalását, amely az úgynevezett kiküldött munkavállalók jogi helyzetét rendezné újra. Kiküldöttnek az számít, aki hosszabban nem abban az uniós országban dolgozik, ahova a munkaadója be van jegyezve, tipikusan ilyen lehet a nemzetközi fuvarokat vivő kamionsofőr, vagy az építkezésen dolgozó szakember (ha az építési projektet egy külföldi cég nyerte el, amely a saját otthoni munkásaival végzi a munkát külföldön).

A kiküldetési irányelv szabályai azért lesznek nagyon fontosak, mert a játék arra megy ki, hogy az olcsóbban dolgozó kelet-európai munkavállalók mennyire tehetik be a lábukat a zsírosabb nyugati piacokra. A nyugati terminológiában ezért nevezik az ügyet „szociális dömpingnek”, amely ellen egyre határozottabban lépnek fel, miközben a keletiek az egységes piacra hivatkozva ezt nagyon erősen ellenzik.

A Bruxinfo most azt írja, hogy a vitára bocsátott javaslatban 24 hónapban határozták meg azt a maximumot, amely az otthon adózó munkavállalók tartós külföldi kiküldhetőségére vonatkozik (jelenleg nincs semmilyen határidő), a franciák azonban most már 12 hónapos maximumot szeretnének elérni. Mivel ezt a keleti tagállamok vélhetően képtelenek lenyelni, a vita miatt csúszik az egész szabályozás újragondolása.

A kamionosok példáján ebben és ebben a cikkben mutattuk be részletesen a problémát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!