szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság rekordnak számító, két és fél milliárd dolláros bírságot szabott ki a Google-ra a versenyszabályok megsértése miatt. És e mögött a döntés mögött egy „gyenge” nő áll.

A dán Margrethe Vestager 2014 óta az unió csúcsintézményének legfontosabb posztját tölti be, versenyjogi biztosként. Ő az egyetlen a bizottságban, aki nem csak dumál, hanem húsba vágó döntéseket kezdeményez és teljesít be. Margrethe Verstager Dániában korábban briliáns politikai karriert futott be, pályafutása egy népszerű sorozat megalkotására ösztönözte a dán tévéseket. 2000-ben, amikor Dánia népszavazáson elutasította az eurót, Vestager a közös pénz mellett volt. A népszavazási döntés sem térítette el meggyőződéstől és centrista, szociál-liberális pártjával újra az élvonalba küzdötte magát, kulcsfontosságú kormányzati pozícióba került. Aztán jött a nagy váltás: 2014-ben ő lett az Európai Bizottság dán tagja és megkapta a legfontosabb tárcát, a versenyügyet – írja a francia les Echos.

Elődje, a spanyol Almunia tapasztalt európai veterán volt, de ritkán mert nekimenni a nagy amerikai óriásoknak, amelyek betegre keresték magukat Európában a szabályok kijátszásával. Almunia mindig megtalálta a kompromisszumot a tengerentúliakkal. Verstager, „a gyenge nő” viszont frontálisan mert ütközni velük. És nem csak az amerikaiakkal, hanem például az orosz energetikai óriással, a Gazprommal is. Mind e mögött stabil családi háttér áll.

Három nagylányt nevelt fel, férjével Thomas Jensen matematikaprofesszorral, aki Brüsszelbe is követte nejét. A 185 centi magas, karcsú Margrete minden reggel fut, őrzi elegáns alakját, miközben a férfiasságukra oly büszke  férfi politikusok egy része köbméteres pocakot növeszt. Szóval akkor, hogy is van ez: lehet egy intelligens, csinos, sportos, és egyben háromgyerekes családanya valójában sokkal férfiasabb, mint a macsóságról hadováló hímsoviniszták?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Orbán Viktor és a férfiasság

Kénytelenek vagyunk férfiügyekkel foglalkozni, miután Orbán Viktor férfiasan kezdte a barátságát Emmanuel Macron francia államfővel, és ezt a kontextus alapján pozitív jelzőnek érezte. Érdemes hát ellenpróbát tenni: lehetett volna kettejük találkozója nőies is? És az miért lett volna negatív? A szóválasztás gyakran fejez ki mélyebb politikai filozófiát, amely a hatalomgyakorlást is meghatározza. Mit jelent a férfias, és mit veszíthetünk, ha a nőies politika a gyengeség jelképévé válik?