szerző:
hvg.hu

Balatonfüreden sétáltunk a FINA úszó világbajnokság helyszíneinél. És ma már bele se merünk gondolni, mi lenne, ha Magyarországon rendeznék az olimpiát.

A módosított határidő szerint ma kellene zárulnia a balatonfüredi mélygarázs átadásának. Ez a procedúra 15 napig tart – ehhez képest 15-én már a versenyek is elkezdődnek a 17. FINA világbajnokság balatoni helyszínén. És azok a munkálatokat, amelyeket csütörtökön láttunk a helyszínen, egyáltalán nem az utolsó simításokra emlékeztettek minket, a helyzet semmivel sem lett jobb, mint amikor a 444.hu munkatársai ott jártak korábban.

©

A mélygarázs építése tavaly decemberben indult, a nyertes ajánlattevő Gótika Kft. 3,43 milliárd forintért vállalta a létesítmény megvalósítását. A tender kiírói ennek kevesebb mint a felével, 1,6 milliárd forinttal számoltak. A plusz összeget nem ajándékba kapta a társaság: ezért egy parkolóház építését vállalták ugyancsak Balatonfüred belvárosában, erről azonban később letettek.

©

Az összeg természetesen így is növekedett, így már 1,85 milliárd forintnál áll – vagyis egy parkolóhely több mint 10 millió forintba kerül. A költségek növekedését a kivitelező (és alvállalkozója) azzal magyarázta, hogy a közművek kiváltása jóval nagyobb munkát igényelt, mint tervezték. (De legalább megoldódott a helyszín, a Zákonyi utca régóta megoldatlan csapadékelvezetése - véli a város vezetése.)

©

A hatezer négyzetméteres mélygarázshoz két akadálymentes lift tartozik majd, a város forgalmát elnézve pedig a világbajnokság után is kihasznált lehet – ezen a területen ma óránként 4-500 forintért lehet parkolni, míg a 71-es út túloldalán 170 forint a parkolási díj.

Ami az átadást illeti: Az eredeti szerződés szerint május 31-e volt az átadás-átvétel kezdetének a határideje. Április végén az önkormányzat még arról tájékoztatott: június 20-tól próbaüzemben működik a mélygarázs, amelyet legkésőbb július 5-én átadnak.

©

Néhány héttel később már nem voltak ennyire sem optimisták: az önkormányzat május 18-án tartott rendkívüli ülést a parkoló fedezetének biztosításával kapcsolatban. Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül: még akkor sem volt teljes a kiviteli terv, ráadásul a fővállalkozó Gótika Kft.-nek is likviditási problémái akadtak. A társaság a jegyzőkönyv szerint a munkák elhúzódása miatt nem tudta kiszámlázni a megvásárolt anyagokat sem.

Kérdés, hogyan tudta a tendert elvinni a kicsi, az Opten adatbázisa szerint mindössze 18 fős balatonfüredi társaság olyan mamutcégek elől, mint a szintén bejelentkező West Hungária Bau Kft. vagy az A-Híd. A testületi ülés jegyzőkönyve közelebb vihet a megoldáshoz: „ezekkel a kondíciókkal, hogy mínusz 500 millió forinttal olcsóbban vállalta be a Gótika, hogy mínusz hat hónappal később tudta elkezdeni, hogy nem azok voltak a tervek, amikor alapján az ajánlatokat adták a vállalkozások; nagyon sok mindenről nem érdemes most egyezkedni. Kész kell lenni, nem lenne jó, ha Füred ebbe sérülne” – mondta a májusi ülésen Pálfy Sándor, a város volt polgármestere.

©

Az átadás határidejét végül június 15-re módosították, az alvállalkozóként bevont Swietelsky vezetője pedig azt mondta a polgármesternek az jegyzőkönyv alapján, „Somogyi István úgy érzi, hogy a mostani ütemterv szerint június 30-ig ez meglesz.”

A felszínre egyelőre zöldterületet terveznek, egyelőre még ennek sincs nyoma, csak a parti sétánnyal párhuzamos – amúgy az építési területen húzódó – bicikliút van kész.

©

A balatonfüredi helyszín a nyíltvízi úszóversenyeknek ad otthont. A Tagore-sétányon 1500 fős lelátóról lehet nézni a versenyeket, amelyek a hajókikötő mellett, a partnál kéregető hattyúk kedvenc helyén zajlanak majd. A lelátók sokkal jobban állnak, mint a garázs felszíni munkálatai, de még azok sincsenek készen.

©

A sétány szélén még épülnek a lelátók, a például az öltözőknek helyet adó, egyelőre elkerített bódésor már áll. A tervek szerint a masters világbajnokság után, a szervezők ígérete alapján augusztus 18-ig bontják el – öt nappal a borhetek kezdete után.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!