szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„A leves kóstolása közben ne emelje magasra a könyökét” – adja ki az instrukciót az ebédelő hölgyek egyikének az oktató. Tehát nem egy elegáns vendéglőben, hanem egy oktatási intézményben vagyunk – derül ki az AFP riportjából.

Az elit iskola neve: Institut Villa Pierrefeu (IVP), a helyszín a nyugat-svájci Montreux közelében lévő Glion kisváros. A most zajló intenzív, kizárólag nők részére indított nyári tanfolyamon 30 hölgy vesz részt 14 országból. A tantárgyak: általános női illemtan, viselkedéskultúra, egy ebéd vagy vacsora megszervezése, a személyzet irányítása, a virágok kiválasztása és elhelyezése. Ezt az iskolát az ötvenes évek elején alapította a jelenlegi igazgató asszony mamája. Viviane Neri 1972-ben vette át édesanyjától az intézmény vezetését.

Kik a jelenlegi hallgatók?

A diákok közül sokan uralkodócsaládok vagy politikai dinasztiák női tagjai. De vannak az üzleti világból érkezett ambiciózus, nem arisztokrata hölgy hallgatók is, akik rájöttek: itt olyan általános tudást szerezhetnek meg, ami egész karrierjükre kedvezően hathat. Ezért hajlandók áldozatot hozni. Ugyanis a most zajló kéthetes nyári intenzív tanfolyam részvételi díja potom 30 ezer svájci frank

A hallgatói csoport legfiatalabbja 18, a legidősebb 50 éves. AZ IVP-t vezető Viviane Neri elmondta az AFP-nek, hogy korábban több ilyen, kizárólag nők részére fenntartott intézmény is működött és virágzott Svájcban. De az 1968-as diáklázadások, a női egyenjogúság kiharcolásáért indított mozgalmak sok mindent megváltoztattak. Persze a női illemtaniskolák, bár egyre kisebb számban is, azért még működtek. Igaz, a beiratkozó hölgy azt füllentette a barátainak, hogy intenzív nyelvtanfolyamra megy Svájcba, és nem illemtankurzusra. Mára viszont csak az IVP maradt talpon, ez az utolsó és egyetlen nőknek jó modort tanító intézmény. Pedig Viviane Neri szerint nem ártana, ha például a sajtó munkatársai is képeznék magukat ezen a téren.

Melania Trumpot például sok bírálat érte, mert fejkendő, fátyol nélkül érkezett Szaúd-Arábiába. Pedig semmilyen szabályt nem szegett meg, a fejkendő viselete csak a muzulmán vallású nőknek kötelező, a nem muszlimoknak nem. Viviane Neri szerint az ő iskolájában nem bigott illemszabályokat tanítanak, hanem a más kultúrák megismerésére és tiszteletétre ösztönzik a hallgatókat. Akik eddig kizárólag nők voltak. De Viviane Neritől, hamarosan a fia, Philippe Neri veszi át az intézmény vezetését, és a leendő főnök azt tervezi, hogy férfiak részére is indít illem- és viselkedéskultúra-tanfolyamokat. Elnézve a modern világ politikusait, rájuk férne némi tanulás. Ráadásul az erősebb nem képviselőitől még a jelenlegi heti 15 ezer frankosnál is magasabb tandíjat kérhetnek majd.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!