szerző:
hvg.hu

Rövid oktatófilmet készített a moszkvai Migrációs Központ az orosz fővárosban dolgozó vendégmunkásoknak. Oroszország nem a bürokrácia zökkenőmentes működéséről híres, de el kell ismerni, hogy a zömmel tádzsik, moldáv, azeri és üzbég vendégmunkások egy valóban modern központban, egy helyen intézhetik el az ügyeiket Moszkvában.

A filmet a hajdani Szovjetunió több utódállamában is bemutatják, a cél az, hogy a vendégmunkások pontosan tudják, milyen engedélyeket, iratokat kell beszerezniük és benyújtaniuk, ha legálisan akarnak dolgozni az orosz fővárosban. A megértést infografikák segítik a filmecskében, aki szeretné felfrissíteni orosz nyelvtudását, most gyakorolhat.

A központ weboldalán van egyébként azeri, üzbég, tádzsik és moldáv verzió is. Az ukrán még nem készült el. A kezdeményezés egyértelműen mutatja, hogy a Szovjetunió széthullása óta eltelt évtizedekben folyamatosan csökken az oroszul beszélők száma az egykori utódállamokban. Felnőtt egy generáció, amelynek tagjai, már nem beszélik Puskin nyelvét, munkára viszont szükségük van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!