szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi napokban 430 sebességmérő radart takartak le sötét műanyagzsákkal, vagyis tettek működésképtelenné a francia autópályákon. Az elkövetők álarcot viselnek, de nem titkolják a foglalkozásukat: a francia nemzeti dohányárudák tulajdonosai. De mit keresnek az utakon?

A látványos tiltakozásra azért szánták el magukat, mert az új elnök által kinevezett kormány programnyilatkozatában közölte: három éven belül 10 euróra növelik egy doboz cigaretta árát. Már jelenleg is a héteurós átlaggal a kontinentális Nyugat-Európában Franciaországban a legdrágább egy doboz cigi. A szomszédban, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban 4 és 5,5 euró között van az ár. Agnes Buzyn, a frissen kinevezett egészségügyi miniszter asszony természetesen egészségvédelmi okokat hangoztat.

Franciaországban évente 80 ezren halnak meg idő előtt a dohányzás miatt

 

De a nemzeti dohányboltokat tömörítő szervezet elnöke visszavágott:

Évtizedek óta minden kormány növeli az árat, a bevételek reményében, miközben egyre több fiatal dohányzik.

Az árusok szerint a cigi árának növelése csak a csempészetet lendíti fel, egészségügyi hatása nincs. Andorrában, a dohányiparban törpe, de fociban „óriás” miniállamban például, mindössze két euró egy doboz cigi. Tehát a nemzeti dohányboltosok, vagy, ahogy Franciaországban hívják őket, a „buralistok”, nagyon is létező problémára mutatnak rá. Persze őket sem kell félteni. A különleges állami privilégiumokban részesülő értékesítő hálózat már hosszú évtizedek óta működik. Franciaországban emberemlékezet óta csakis a kijelölt üzletekben lehet cigit kapni, a szupermarketekben ez már eleve elképzelhetetlen volt – írja a Le Figaro.

A most radarokat letakaró hős „buralistákat” nem fenyegeti az éhhalál, hiszen a franciák túlnyomó többsége, csempészet ide vagy oda, ezután is a sarki dohányboltban veszi meg a cigit, és még akkor is, ha tíz euróba kerül egy doboz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!