szerző:
hvg.hu

Létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amit a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek – jelentették be Brüsszelben.

Az egységes program egybeolvasztja azokat a már létező projekteket, amelyek tavaly több mint 20 millió gyermekhez jutottak el. Jóllehet a részvétel önkéntes, mind a 28 tagállam jelezte, hogy a 2017/2018-as iskolaévben részt fog venni a kezdeményezésben.

Az iskolások elsősorban friss gyümölcsöt, zöldséget és tejet fognak kapni. Olyan feldolgozott termékek osztására is sor kerülhet, mint a levesek, kompótok, gyümölcslevek, joghurtok és sajtok, amennyiben ezt a nemzeti egészségügyi hatóságok jónak látják. A termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, sót és zsírt, kivéve, ha a nemzeti egészségügyi hatóságok engedélyezik azok korlátozott mértékű hozzáadását.

A tagállamok, amellett, hogy döntenek a program bevezetésének részleteiről – így tematikus oktatási intézkedések bevezetéséről és más mezőgazdasági termékek bevonásáról –, a program finanszírozásához nyújtott uniós támogatást kiegészíthetik nemzeti támogatással.

A 2017/2018-as tanévre megállapított 250 millió eurós finanszírozásból nagyjából 150 millió euró jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió euró a tejre. Magyarország összesen közel 1,8 milliárd forint támogatást kap.