szerző:
hvg.hu

Létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amit a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek – jelentették be Brüsszelben.

Az egységes program egybeolvasztja azokat a már létező projekteket, amelyek tavaly több mint 20 millió gyermekhez jutottak el. Jóllehet a részvétel önkéntes, mind a 28 tagállam jelezte, hogy a 2017/2018-as iskolaévben részt fog venni a kezdeményezésben.

Az iskolások elsősorban friss gyümölcsöt, zöldséget és tejet fognak kapni. Olyan feldolgozott termékek osztására is sor kerülhet, mint a levesek, kompótok, gyümölcslevek, joghurtok és sajtok, amennyiben ezt a nemzeti egészségügyi hatóságok jónak látják. A termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, sót és zsírt, kivéve, ha a nemzeti egészségügyi hatóságok engedélyezik azok korlátozott mértékű hozzáadását.

A tagállamok, amellett, hogy döntenek a program bevezetésének részleteiről – így tematikus oktatási intézkedések bevezetéséről és más mezőgazdasági termékek bevonásáról –, a program finanszírozásához nyújtott uniós támogatást kiegészíthetik nemzeti támogatással.

A 2017/2018-as tanévre megállapított 250 millió eurós finanszírozásból nagyjából 150 millió euró jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió euró a tejre. Magyarország összesen közel 1,8 milliárd forint támogatást kap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!