szerző:
hvg.hu

Az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb a korai nyugdíjba vonulás. Vannak egészen extrém esetek is.

A fiatalok többsége ma már Amerikában nem akarja megvárni a 65-ik életévét ahhoz, hogy nyugdíjba menjen és a kedvteléseinek éljen. A jól keresők 67%-a fiatalon akar megpihenni, 37%-a pedig végképp távozni kíván a munka frontjáról mielőbb - számol be a CNN hírtelevízió riportja.

Már neve is van a mozgalomnak: FIRE, (financially independent and retiring early) vagyis anyagilag független fiatal nyugdíjas.

Szép, szép, de hogyan lehet ezt elérni?

Livingston asszonynak ez hét év alatt sikerült. Összeszedett 2,25 millió dollárt. Most évi 67 ezer dollárból élnek ketten a férjével, aki még dolgozik. Livingston asszony gyereket vár, de nem ezért ment nyugdíjba. Hanem azért, mert megtehette. De hogy lehet össze spórolni hét év alatt 2,25 millió dollárt New York-ban, ebben a méregdrága városban? Például úgy, hogy az egyetem után az első évben, amikor már a Wall Streeten dolgozott, akkor egy kis szobát bérelt a harmadik emeleten és egy matracon aludt. Autója nem volt.

Szegény családból jövök

- számolt be a CNN-nek a fiatalasszony, aki villámgyorsan nyugdíjba vonult egy sikeres pénzügyi pályafutás után. Már a Harvard egyetemen elhatároztam, hogy nem csinálok adósságot. Így a nulláról kezdhettem. Mehettem volna dolgozni Omahaba, ahol lényegesen kisebbek a megélhetési költségek, de a jövedelmek is azok. Elhatároztam, hogy félreteszem és befektetem az éves jövedelmem 70%-át. Az első évben 67 ezer dollár volt az alapfizetésem, de ehhez jöttek a prémiumok és a jutalékok. A hét év alatt mindig hatszámjegyű jövedelmem volt. Így jött ki hét év után a 2,25 millió dolláros megtakarítás. Nem kellett ahhoz pénzügyesnek lenni, hogy kiszámítsa valaki: ez már egész életre szóló nyugdíjbiztosítás alapja lehet.

 Fat FIRE- nek nevezik ezt Amerikában. Vagyis gazdag korai nyugdíjba vonulásnak. Amikor valaki sokat keres, de keveset költ. A pénzügyek tehát rendben vannak, a gyerek is jön. Livingston asszonynak tehát lesz tennivalója a közeli jövőben. Csak később merül fel a kérdést: mihez kezd temérdek szabadidejével valaki, aki 29 éves korában nyugdíjba ment Amerikában?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!