szerző:
MTI

Az egykori Vidámpark területén építik fel a Pannon Parkot, ahol a pannon ősvadon élővilágát elevenítik majd fel.

A Market Építő Zrt. nyerte a Fővárosi Állat- és Növénykert nyílt közbeszerzési eljárását, amit a Pannon Park kulcsrakész kivitelezésére írtak ki. 2020-ra lesznek készen vele a tervek szerint – közölték kedden.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványában megjelent közbeszerzési hirdetményre két ajánlattevő jelentkezett, a Market Építő Zrt. és a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.

Mivel az ajánlati ár mindkét esetben meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezt az eljárást eredménytelenné kellett nyilvánítani.

Az állatkert ezután megvizsgálta, mi lehet az oka a 2014-ben kalkulált forrásigény és a 2016 végi ajánlatok közötti eltérésnek. Megállapították, hogy az országban zajló beruházások számának emelkedésével párhuzamosan nőtt a munkaerő-kereslet és a különböző építőanyagok ára, de egyéb más tényezők is növelték a költségeket.

Miután határoztak a szükséges többletforrások biztosításáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert újabb közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására. Mivel a közbeszerzés feltételei időközben nem változtak lényegesen, az új eljárást már tárgyalásos eljárásként folytatták le, amelyre az előző eljárás ajánlattevőit hívták meg. A legalacsonyabb ajánlati árat végül a korábbiakhoz képest 2 milliárd forinttal sikerült mérsékelni – írták az állatkert közleményében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert területe az idők során 18 hektárról kevesebb mint 11 hektárra zsugorodott, majd 2014 óta több lépésben bő 7 hektárral nőtt, és ennek legnagyobb része a megszűnt Vidámparktól örökölt területből adódik.

A Pannon Parkot a volt vidámparki terület nagyobbik, körülbelül öthektáros területrészén alakítják ki. A tematikus bemutatókomplexumban a pannon ősvadon világát igyekeznek feleleveníteni. A Pannon Park a tervek szerint nagy terjedelmű, tágas szabadkifutókból, illetve egy központi, fedett építményből áll majd.