szerző:
MTI

Az egykori Vidámpark területén építik fel a Pannon Parkot, ahol a pannon ősvadon élővilágát elevenítik majd fel.

A Market Építő Zrt. nyerte a Fővárosi Állat- és Növénykert nyílt közbeszerzési eljárását, amit a Pannon Park kulcsrakész kivitelezésére írtak ki. 2020-ra lesznek készen vele a tervek szerint – közölték kedden.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványában megjelent közbeszerzési hirdetményre két ajánlattevő jelentkezett, a Market Építő Zrt. és a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.

Mivel az ajánlati ár mindkét esetben meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezt az eljárást eredménytelenné kellett nyilvánítani.

Az állatkert ezután megvizsgálta, mi lehet az oka a 2014-ben kalkulált forrásigény és a 2016 végi ajánlatok közötti eltérésnek. Megállapították, hogy az országban zajló beruházások számának emelkedésével párhuzamosan nőtt a munkaerő-kereslet és a különböző építőanyagok ára, de egyéb más tényezők is növelték a költségeket.

Miután határoztak a szükséges többletforrások biztosításáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert újabb közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására. Mivel a közbeszerzés feltételei időközben nem változtak lényegesen, az új eljárást már tárgyalásos eljárásként folytatták le, amelyre az előző eljárás ajánlattevőit hívták meg. A legalacsonyabb ajánlati árat végül a korábbiakhoz képest 2 milliárd forinttal sikerült mérsékelni – írták az állatkert közleményében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert területe az idők során 18 hektárról kevesebb mint 11 hektárra zsugorodott, majd 2014 óta több lépésben bő 7 hektárral nőtt, és ennek legnagyobb része a megszűnt Vidámparktól örökölt területből adódik.

A Pannon Parkot a volt vidámparki terület nagyobbik, körülbelül öthektáros területrészén alakítják ki. A tematikus bemutatókomplexumban a pannon ősvadon világát igyekeznek feleleveníteni. A Pannon Park a tervek szerint nagy terjedelmű, tágas szabadkifutókból, illetve egy központi, fedett építményből áll majd.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!