szerző:
hvg.hu

A Vistaprint nemzetközi cég Franciaországban végzett felmérése szerint a kis- és közepes vállalatok vezetői átlagban 9,6 napot töltenek szabadságon ebben az évben. Mindössze 32 százalék enged meg magának két hetet, miközben 12 százalék egyetlen napot sem vesz ki, végigdolgozza az évet.

Július végén készült az ötszáz kkv-s vezető megkérdezésén alapuló felmérés. 53 százalék azt mondta, a szabadság garantált anyagi veszteség, vagyis ha ő, a főnök, nincs a helyén, bajba kerül a vállalkozás. 43 százalék szerint komoly munkaszervezési gondok adódnak a főnök távollétéből. Ezért aztán, ha egy kkv-főnök mégis elmegy szabira, még a tengerparton is az okostelefonján lesi az üzeneteket és fogadja hívásokat. Még inkább szabiellenesek az extra fiatal, 24 év alatti startup cég főnökök. 75 százalékuk szerint ha szabadságra mennek, galiba lesz, 40 százalékukat pedig bűntudat gyötri, ha mégis kivesz néhány napot – írja a párizsi Le Figaro.

Ez a felmérés nem a munkamániás Japánban, hanem abban a Franciaországban készült, ahol az évi négy hét szabi mindenkinek szinte alanyi jogon jár – vagy járt eddig. Télen minimum egy hét síelés az Alpokban, aztán nyáron három csodálatos hét a Földközi-tenger valamelyik üdülőhelyén. A francia kkv-s vezetők havi nettó átlagjövedelme, az őket tömörítő szakmai szervezet szerint 4200 euró. Ebbe bőven beleférne négy hét szabi. De a státuszuk sokkal bizonytalanabb, mint egy, a közszférában vagy egy nagyvállalatnál alkalmazott, kisebb fizetésű, de stabil állással rendelkező munkavállalóé.

A gazdaság fellendülése viszont a kkv-ktől várható és Macron elnök is elsősorban a kis- és közepes vállalkozóknak szeretne kedvező üzleti környezetet teremteni. A legfrissebb felmérések szerint Macron ebben a vállalkozói körben a legnépszerűbb, a kkv-s főnökök bíznak a jövőben. De azért idén még alig mernek szabadságra menni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!