szerző:
hvg.hu

A tojásokra és tojástermékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A hatóság már vizsgálja, mi okozhatta a szennyeződést.

Az augusztus elején indult tojás- és tojástermék-célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a Nébih laboratóriuma.

Az érintett tojásokon feltüntetett azonosító "3HU1503T03/4".

A hatóság vizsgálja a szennyezést, és azt, hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. Emellett elrendelték a tétel kivonását a forgalomból.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Tekintettel arra, hogy a fipronilszennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az "import" tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít – közölték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Nem számítanak drágulásra a holland tojásbotrány miatt

A Fipronil rovarirtóval szennyezett tojások darabszáma és volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, de a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettese a köztévében.