szerző:
hvg.hu

A tojásokra és tojástermékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A hatóság már vizsgálja, mi okozhatta a szennyeződést.

Az augusztus elején indult tojás- és tojástermék-célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a Nébih laboratóriuma.

Az érintett tojásokon feltüntetett azonosító "3HU1503T03/4".

A hatóság vizsgálja a szennyezést, és azt, hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. Emellett elrendelték a tétel kivonását a forgalomból.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Tekintettel arra, hogy a fipronilszennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az "import" tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít – közölték.

MTI Gazdaság

Nem számítanak drágulásra a holland tojásbotrány miatt

A Fipronil rovarirtóval szennyezett tojások darabszáma és volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, de a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettese a köztévében.