szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem tudni, hogy a cég önhibáján kívül szennyezte-e be a tojásokat, vagy tudtak róla.

Magyarország második legnagyobb tojástermelő cégétől származnak a fipronillal szennyezett hazai tojások – írja a Magyar Nemzet.

Mint arról beszámoltunk, egy magyar származású friss tojásban is kimutatták a szennyezést, a lap pedig azt írja, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mezőhéki Vitaleggs Kft. tojóüzeméből származnak a fipronillal szennyezett tojások.

A Nébih azt közölte, a szennyezett tojások azonosítója 3HU1503T03/4, a cég viszont 3HU153T03/5 kódszámú tojásokat gyárt. A Nébih a lapnak azt írta, hogy „az állategészségügyi kerületre vonatkozó 0” kódrészlet egyenértékű a nyilvántartásban szereplő 3-assal. Hozzátette, hogy a perjel utáni szám a konkrét ólra vonatkozik. A két számjegy között tehát nincs különbség, vagyis a Vitaleggstől származik a szennyezett tétel.

A Nébih hozzátette, a szakemberek jelenleg is vizsgálják, hogy a telepen követtek-e el szabálytalanságot, vagy esetlegesen a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataivá váltak.

A tojásszennyezéses botrány ugyanis Hollandiából indult, miután egy ottani cég két növényi alapú termékbe, a DEGA–16-ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt. Ezt növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként, rovarok és atkák ellen hatásos. A baromfitartó telepeken e hamisított készítményeket használták, így szennyeződhettek az itt termelt tojások is.

Így aztán elképzelhető, hogy a magyar cég a hamisított szereket használta az üzemben, és tudta nélkül fertőződtek meg a tojások.

A Vitaleggs Kft. egyébként Magyarország második legnagyobb tojástermelő cége, miután a kapacitása napi 200 ezer darab tojás. A cég egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!