szerző:
hvg.hu

A cég vezérigazgatója megígérte, hogy nem maradnak el a szükséges lépések.

Nem maradt személyi következmények nélkül a nyár legnagyobb hazai informatikai botránya, már nem dolgozik a T-Systemsnél Lakatos András és Takács József – írta meg a HWSW, a Magyar Telekom pedig megerősítette az értesülésüket.

A T-Systems állami cégekért felelős üzletági igazgatójaként Lakatos volt az, aki aláírta a Budapesti Közlekedési Központtal kötött szerződést. Takács az informatikai biztonságért felelős igazgató posztját töltötte be.

Mindketten részt vettek azon a sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott, hogy a nem sokkal korábban bevezetett e-jegyrendszert – amelyben több kritikus hibát találtak leleményes felhasználók – "rendszerszintű támadássorozat" érte. Az eseményen Takács beszélt a fiatal etikus hacker feljelentésének szükségességéről is. Az ügyben nyomozás indult, az ügyészség azonban augusztus végén közölte a fiúval, hogy már nem gyanúsított.

A néhány nap után leállított rendszerrel, azon túl, hogy nem volt felhasználóbarát, számtalan probléma is adódott: komoly biztonsági réseket tártak fel benne, a 24.hu pedig megszerezte szinte a teljes hozzá tartozó regisztrációs adatbázist. A súlyos adatvesztés miatt a T-Systems külső auditot, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pedig vizsgálatot indított.

A történtek miatt később bocsánatot kért a T-Systems vezérigazgatója, Kaszás Zoltán, és jelezte, hogy a cégen belül sem maradnak el a szükséges lépések.