szerző:
hvg.hu

Már több száz frisstojás- és tojástermék-tételt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és két feljelentést tett.

A hatóság a fipronillal szennyezett tojások nyugat-európai megjelenése után kezdett fokozott ellenőrzésbe, amelynek során magyarországi tojásokban és tojástermékekben is kimutatták a rovarirtószer maradékát. A több mint 280 vizsgált minta közül eddig tizenegyben találtak a határértéket meghaladó mennyiséget a hatóanyagból.

A hatóság ennek nyomán két feljelentést is tett már ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés alapos gyanúja miatt – írja az agrárszektor.hu.

A Nébih egyebet nem árult el a feljelentésekről. A lap szerint a hatóság lépése mögött az áll, hogy egyes cégek – bár fipronilt a hasznonállattartásban tilos használni, mégis – ilyen hatóanyagú rovarirtószert alkalmaztak a gazdaságaikban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!