szerző:
hvg.hu

A világ legerősebb kávéinak forgalmazójaként hirdeti magát a Death Wish Coffee, a vállalat nevében szereplő kifejezés halálvágyat jelent. Most viszont kiderült, hogy a kávére nem csak ereje miatt, viccként illik a név, hanem valóban van benne egy anyag, amely közvetetten végzetes mérgezést okozhat.

Termékvisszahívást jelentett be az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) és a Death Wish nevű vállalat, a cég által gyártott Nitro Cold Brew nevű kávéra – számolt be a USA Today.

A prémium minőségű, sötétre pörkölt biokávé különböző kiszereléseit forgalmazó vállalat egy kávézóként indult még 2012-ben. Mike Brown alapító sehol sem talált saját ízlésének megfelelő ízű és főként erejű kávét, és arra gondolt, hogy ez talán másoknak is igénye lenne. Az elnevezés is innen származik, ahogy a kávé csomagolásán lévő, hagyományosan nagyon erős termékeket jelölő koponya is.

©

A Nitro Cold Brew nevű termékükről viszont kiderült, hogy más értelemben is igaz lehet rá a jelzés. Benne ugyanis Clostridium botulinum fordulhat elő, amely a botulinum toxint termeli. A baktériumi fertőzés botulizmust okozhat: blokkolja az idegrendszert, bénítja a légzési- és a mozgatóizmokat, így könnyen végzetes lehet, halálhoz vezethet.

Az FDA jelentése szerint jelenleg nem ismert olyan eset, melyben valaki ténylegesen megbetegedett a kávétól. Hogy ezután se legyen ilyen, ezért rendelték el a termékvisszahívást.

Itthon legutóbb három éve volt nagyobb port kavart botulizmusjárvány, akkor egy többféle terméket is gyártó egri vállalkozóhoz vezettek a szálak.