szerző:
hvg.hu

Vérvétellel és vizeletvizsgálattal is vizsgálhatják a biztosítók, hogy az életbiztosítást kötő ügyfél dohányzik-e.

Nem hiszik már el a biztosítók bemondásra, hogy az ügyfél, aki életbiztosítást szeretne, dohányzik-e – erre a megállapításra jutott a Daily Mail, amikor a brit biztosítók gyakorlatát vizsgálta. Az nem újdonság, hogy kőkeményen beárazzák a dohányzást. Az AIG például egy 45 éves nemdohányzótól havi 13,8 fontot kér el egy 25 évre kötött, a halál esetén 100 ezer fontot fizető életbiztosításért, míg egy ugyanilyen idős dohányosnál 31,1 font a biztosítási összeg. Az Aegon pedig egy 55 évestől 37 fontot kér, ha nem cigizik, és 86 fontot akkor, ha rendszeresen rágyújt. Az viszont újdonság, hogy a biztosítók minden eddiginél szigorúbban ellenőrzik, hogy igazat mond-e az ügyfél, amikor azt állítja, nem dohányzik.

A brit lapot egy 29 éves nő kereste meg azzal: amikor életbiztosítást szeretett volna kötni, a biztosító kiküldött hozzá egy ápolónőt, hogy vizsgálja meg. Amikor az ápolónő kérdésére azt válaszolta, hogy nem cigizik, vizeletminta adására kötelezték, hogy kiderüljön, igazat mondott-e. Mint ezek után kiderült, az életbiztosításra váró britek 15-20 százalékát ellenőrzik. Korábban elhitték az ügyfélnek, hogy dohányzik-e, most viszont már sokakhoz küldenek ki ápolót, de az is gyakori, hogy felkeresik az ember háziorvosát, hogy adjon ki adatokat. Arra is kötelezhetik az embert, hogy adjon vizeletmintát, vagy épp vérvételre küldhetik az ügyfelet.

Az angol hírre a Pénzcentrum megkérdezett magyar biztosítókat is, ők hogy állnak hozzá az egészségtelen életmódot folytatókhoz. Az NN azt erősítette meg: indokolt esetben a velük szerződött orvosok is feltehetik a dohányzásra vonatkozó kérdést, de ha egy dohányos ügyfél egyébként egészséges életmódot folytat, akkor csökkenhet a díjemelés mértéke. Az Allianznál pedig azt közölték: akár orvosi vizsgálattal és vérképelemzéssel is ellenőrizhetik, hogy az ember igazat mondott-e.

Az angoloknál azért különösen súlyos ez a probléma, mert ott általában a lakáshitel feltételének szabják meg, hogy az embernek legyen életbiztosítása – Magyarországon ez a feltétel még nem terjedt el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!