szerző:
MTI

Egymilliárd eurót biztosít a Lufthansa-csoport diszkont leánycégének, az Eurowingsnek repülőgépek vásárlására.

Az igazgatóság által jóváhagyott összegből az Eurowings 41 darab Airbus A320-as családba tartozó típust, valamint 20 Bombardier Dash 8 Q400-as, turbolégcsavaros regionális gépet vásárolhat.

Ezek a repülőgépek ma még a csődeljárás alatt álló Air Berlin flottájába tartoznak, a Lufthansa azonban úgy számol, hogy az üzemeltetőkkel folytatott egyeztetések után megvásárolhatják ezeket a vagyontárgyakat. Ennek feltétele, hogy az október 15-ig tartó tárgyalások sikerrel végződjenek.

Az Eurowings jelenleg 20, az Air Berlin flottájába tartozó gépet üzemeltet wet-lease formában, vagyis a géphez személyzetet is bérel a berlini légitársaságtól. A gépvásárlásokkal az Eurowings flottája 81-re bővülne.

Az Air Berlin korábbi közlése szerint a Lufthansával és az angol easyJet diszkont légitársasággal folytatják a tárgyalásokat a légicég egyes vagyonelemeinek megvételéről.

Az Air Berlin augusztus 15-én fizetésképtelenséget jelentett, mert fő részvényese, az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways közölte, nem fektet több pénzt a légitársaságba.

Az Air Berlin vevőjeként több légitársaság neve is felmerült, a Lufthansa és az easyJet mellett az üdültető járatokat üzemeltető Condor, valamint a Ryanair ír diszkont légitársaság.

Utóbbi azonban visszavonult, miután azzal vádolta meg a feleket, hogy az egész folyamat le van játszva, és a cél az, hogy a Lufthansáé legyenek a fontos vagyonelemek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!