A kormány egy 154 oldalas salátatörvényben rejtette el azt a jogszabálytervezetet, amiben elrejtették, hogy hazánk tulajdonképpen engedélyezi, hogy Magyarország nagykövetségei offshore hátterű cégekkel is üzleteljenek ezentúl.

A tervezet megszavazása esetén a törvény azt mondaná ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amely a külképviseletekkel köt szerződést. Van az offshore-ozással kapcsolatban még egy paragrafus a salátatörvényben, ami fontos lehet: eszerint a módosítást "hatályos visszterhes szerződések tekintetében is alkalmazni kell”. Vagyis ezzel gyakorlatilag tisztára moshatják a korábban megkötött olyan szerződéseket, amelyek most nem feltétlenül felelnek meg a törvényi előírásoknak. Egyelőre nem tudni, ez konkrétan milyen szerződéseket érinthet.

Cikkünk megjelenése után most az alábbi közleményt küldte a külügyminisztérium:

A sajtóban megjelent ostobaságokkal szemben a külképviseletek nem offshore-oznak, a felvetés is nonszensz, hiszen a külképviseletek céget nem alapíthatnak. A külképviseletek – ahogyan bármelyik másik intézmény – a működésükhöz szükséges alapszolgálatatásokra szerződéseket kötnek vállalkozásokkal (pl. energiaszolgáltatók, beszállítók, építkezési vállalkozók), a szerződött partnerek tulajdonosi struktúrájának vizsgálatára a külképviseleteknek értelemszerűen nincs lehetőségük.

Ebből a válaszból azonban csak az nem derül ki, hogy a fenti salátatörvényre miért van szükség, miért kell automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amely a külképviseletekkel köt szerződést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!