szerző:
Kaufmann Balázs - Czeglédi Fanni

Ha beköszönt az ősz, a kutyásoknak is nehezebb: egyre többször kell kedvencük sáros mancsairól lebirkózniuk a koszt, esős időben pedig egyszerűen nem győzik eleget mosni a padlót. Mindannyian ismerjük a kutyák tekintetét, amikor beparancsoljuk őket a fürdőszobába. De mi van, ha a kutyamosóba akarjuk bekönyörögni őket? Elmentünk és megnéztük Tepertő nevű tacskónkkal.

Az önkiszolgáló kutyamosó azt ígéri, hogy náluk mindössze tíz perc alatt le lehet zavarni egy fürdetést, ellentétben az otthoni szenvedéssel, ami nagyobb kutyák esetében és kádfertőtlenítéssel együtt akár egyórás procedúra is lehet.

A kutyamosó külföldön ismert és kedvelt szolgáltatás, bár ott előfordulnak igencsak kíméletlen szalonok is, ahol a kisállatot tényleg be kell zárni egy mosógépszerű kis helyre, hogy aztán onnan illatos és tiszta szőrrel távozzon. A Dog-o-matic gépekben az ebek láthatóan elég rosszul viselik a vízsugarak több irányból érkező támadását.

Jól van, büdös vagy, de még várhatunk egy pár napot

A mérnök Gergely Norbert és a közgazdász Juhász Vilmos két éve, karácsonykor határozták el, hogy a külföldi mintát kölcsönvéve létrehozzák az ország első önkiszolgáló kutyamosó üzletét, Wash&Vau-t. A mosó nem a kutyakozmetika alternatívája, itt nincs szőrigazítás, karom- vagy bűzmirigykezelés, itt kizárólag azon van a hangsúly, hogy a gazda személyzet segítsége nélkül megfürdesse a kutyáját. Az alapítók azt tartják a legnagyobb erényének, hogy könnyen használható, illetve hogy az üzletek közösségi helyként is működnek.

„Ez egy barátság, társak vagyunk. Mindig azt mondjuk, hogy talált a két család egy közös őrültséget. A kutyák általában nem szeretnek fürdeni, tény. De muszáj. A gyerekeknek is muszáj fogat mosni. Van a megengedő gazdi, aki azt mondja, hogy jól van, büdös vagy, de még várhatunk egy pár napot, és van, aki azt mondja, hogy szeretlek, de most megfürdetlek! – kezdi Gergely Norbert. Szerettünk volna egy olyan helyet, ami megkönnyíti a döntést.”

„Kértünk árajánlatokat, de elképesztő, hogy mennyibe került volna egy ilyen gép. Nagyjából tudtuk, hogy milyen funkciókat kellene ellátnia, ezért rajzolgattunk, összeraktuk, és saját licenc alapján kifejlesztettük a saját mosóinkat. Sokat kísérletezünk, hogy mindenki számára megfelelő legyen az üzlet: az első gépben például nem volt állítható a szárító erőssége, szegény kistermetű kutyákat fölfújta volna a sarokba. Balesetvédelmi, érintésvédelmi szempontokat is figyelembe kell vennünk” – folytatja Juhász Vilmos.

A 6-8 perces kutya

A Hollán Ernő utcai mosó 20 négyzetméteren működik, 200 forint/perces áron moshatjuk kedvenceinket. Mellékelt ábra jelzi, hogy milyen fajtájú kutyushoz milyen mosási időt érdemes választani, mi egy 6-8 perces kutyát vittünk, kíváncsiak voltunk, hogy Tepertő nevű tacskónknak hogy ízlik a csutakolás, ha nem otthon vagyunk.

Hosszú szőrű, illetve nagytermetű kutyáknak 10-15 perc szükséges – ha ezeket a mosási időket választjuk, bónusz perceket is kapunk hozzájuk. A gazdiknak kötény jár, a kutyusoknak törölköző és fülvédő. A gép abszolút „hülyebiztos”, a kutyust a kis kádba bújtatva indíthatjuk a fürdetést, amit pepecselés esetén bármikor megállíthatunk, így nem vesznek kárba a kifizetett másodpercek. A samponos mosás és öblítés után választhatunk bolha- és kullancsirtó szert, illetve kondicionálóval is ápolhatjuk kedvencünk szőrét. Meglepő módon a szárítás is könnyen megy, Tepertő sztoikus nyugalommal viseli mind a csőből kiáramló levegőt, mind a vicces fülvédőt.

A mosó helyszínének kiválasztásánál az alapítók számára fontos szempont volt, hogy sok park vagy kutyafuttató legyen a környéken. Így jött az első üzlet a Szent István park környékén, amit aztán három hónap alatt még kettő követett. Mivel itthon egyáltalán nem volt ismert a módszer, a magyar gazdik egy ideig csak köröztek az üzlet körül, míg a külföldiek bejöttek, egy gyors mosdatás után pedig távoztak is.

A tiszta kutya és az olcsó rezsi

„A nyitás után egy hónapig itt voltunk éjjel-nappal, fontos volt begyűjteni azokat az embereket, akik járatosak a kutyafuttatók környékén. Az volt a célunk, hogy a fürdetési igényeket kedvező áron elégítsük ki. Kirakjuk a törölközőt is, hogy bárki megtörölhesse a kutyát, így még kevesebb ideig kell szárítania a kicsapatóval. Volt, aki kérdezte, hogy nem akarunk-e biosampont vagy gyógysampont használni (egyébként bárki használhatja a sajátját), de akkor nem ennyibe kerülne egy perc. Az volt a cél az árképzésnél, hogy mindenki számára elérhető legyen a szolgáltatás” – mesélik, és hozzáteszik, az üzletekben egyébként minden automatizált: akkor kapcsol fel a villany, és kapcsol be a rádió, ha belép valaki. Csak úgy maradhatnak meg ezeknél a percdíjaknál, ha alacsony rezsivel működnek.

A kutyamosó egyébként családi programnak is alkalmas. Egy kutyás családnál akkor például, amikor jön a baba, kiemelt fontosságú lesz, hogy az otthoni kád maradéktalanul tiszta legyen, így kézenfekvő lesz a kutyamosó használata. Egyébként olyan is előfordult, mesélik az alapítók, hogy a közeli játszótérről hazafelé jövet az anyukák megkérdezik, a nyakig koszos gyereket nem fürdethetnék-e meg gyorsan. Bár az üzlet állatorvosi ajánlásokkal dolgozik, gyereket azért semmiképp ne próbáljunk belerakni a kádba. 

„Mivel az összes üzletünk be van kamerázva, látunk vicces dolgokat: egyik este 10 órakor rápillantok a képernyőre, vad rohangálás folyik körbe-körbe. Három spánielt fürdettek egyszerre, óriási káosz lett, minden csuromvíz volt. De nagyon jó fej gazdik voltak, feltöröltek maguk után, integettek a kamerába. A múlt évben nagyon hideg volt a tél, ennek ellenére karácsonykor is jöttünk napi kétszer. Volt karácsonyfa, csókolózás, integetés, Last Christmas-fíling. Mint kutyatartók és mint családapák örülünk annak, hogy ez egy közösségi helyként tud működni” – mondja Norbert és Vilmos.

Létezik mobil kutyamosó is: ezt, mivel a tulajdonosok sok állatotthonnal vannak kapcsolatban, nyaranta egy-egy hónapra kölcsönadják azt a pénzszűkében lévő alapítványoknak, hogy meg tudják mosni az állataikat. Ez is belefér: az üzlet sikerét mutatja, hogy jövő héten nyílik nyolcadik helyük. A franchise-rendszerüknek köszönhetően vidéken is vannak már kutyamosóik.

A német dog kizárólag fürdőgatyában

A tulajdonosok mesélik, hogy az átlagos gazdikon túl vannak, akik extra hálásak a mosóért: „a legnagyobb kutya, amit hoztak, egy 70 kilós mastiff volt, de egy pár hozott már be német dogot is. Ők csak úgy tudnak otthon fürdetni, ha a srác bemászik a kádba egy fürdőgatyában a kutya mellé”. Bár az üzlet eredetileg a kutyák számára lett kitalálva, néhányan macskákat is hoznak, volt például egy lány a tízkilós macskájával. „Kérdezte, hogy őt is megfürdethetem? Mondtam, hogy én nem akarok itt lenni, de persze” – meséli Norbert.

Bár a mosó kielégíti a legegyszerűbb igényeket, mindenképpen érdemes követni az üzletben kiírt instrukciókat kedvencünk testi épségének megőrzése érdekében. „Néha kapunk hideget-meleget a kutyakozmetikusoktól, hogy néhány kutyának vannak speciális szükségletei, például egy pulinak. Ne felejtsük el, hogy ez egy önkiszolgáló mosó, elvileg mindenki tudja, hogy mi a megfelelő a saját kutyájának. Azt szoktuk mondani, hogy ha szoktad otthon fürdetni a kutyádat, tehát tudod, hogyan kell, akkor nyugodtan jöhetsz ide is.”

 

Tepertő 1400 forintos áron mostantól egy darabig tiszta és jó illatú, és bár rövid szőrű barátainkkal egy-egy mancsmosást, vagy kisebb fürdetést otthon is megejthetünk, hétköznapokon, vagy akár egy kiadós sárban fetrengés után a nagyobb termetű és hosszúszőrű négylábúk tulajdonosainak érdemes megfontolni a kutyamosó használatát. Aztán persze a mosó utáni első sarkon úgyis egy újabb meghempergőzés következik, ahogy az lenni szokott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!