szerző:
hvg.hu

Hiába nő a minimálbér, a cégeknek kevesebb adót kell fizetniük, ha a parlament elfogadja a nemzetgazdasági miniszter javaslatát.

Csökkenjen 2018-ban a szocho és az eho mértéke, nőjön a főállású katások ellátási alapja – ezt indítványozta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter törvénymódosítási javaslata szerint a már kihirdetett 20 százalékos szociális hozzájárulási adó további 0,5 százalékponttal csökkenne, azaz 2018. január 1-jétől várhatóan 19,5 százalék lesz, és az egészségügyi hozzájárulás is csökkenne.

Az Adózóna kiszámolta, mennyiben változhat így jövőre a vállalkozók és a munkáltatók szociális hozzájárulási adóterhe 2017-hez képest. Hiába nőne például a minimálbér és a garantált bérminimum is, a cégeknek ez után mégis kevesebb szociális hozzájárulási adót kellene fizetniük. De a javaslat a főállású kisadózó 2018-ra már kihirdetett ellátási alapját is tovább növeli havi 900 forinttal, míg magasabb tételes adó fizetése esetén havi 1400 forinttal. További részleteket a változásokról az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!