szerző:
hvg.hu

Sok problémát talált a 30-féle vizsgált terméknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Tucatnyi esetben bírságot szabott ki, és 15 hatósági eljárás is indult.

A Nébih összesen 30 fajta gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat. A laboratóriumban megállapították, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt:

  • a nehézfémtartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket,
  • a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek,
  • két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.

Kiderült, hogy a termékek nagyobb része halfiléből készül, de sok olyan terméket is találtak, amelynek alapja aprított vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filéből készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell, ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt.

A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között: a csomagoláson "chilei szürke tőkehal" szerepelt, a termék azonban "észak-csendes-óceáni hekkből" készült.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

A hatóság szakemberek és laikus kóstolók részvételével kedveltségi vizsgálatot is végzett, ennek során a halrudacskák ízét, állományát, illatát és külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján az első helyen a COOP halfilérudak, a másodikon a Tesco halrudak, a harmadikon pedig Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

A vizsgálat és a teszt részletes eredményeit itt találja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!