szerző:
hvg.hu

Közel másfél ezer cég fizetett a csalóknak, akiket most ítélt el a bíróság.

Hét, illetve öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Járásbíróság első fokon annak az ügynek a vádlottjait, akiket közokirat-hamisítás bűntettében, 1399 rendbeli csalás bűntettében, csalás vétségében és orgazdaság bűntettében találtak bűnösnek.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2011-ben megvásárolta mintegy 100 ezer cég adatait, majd egyszer egyedül, egy másik esetben pedig a másodrendű vádlottal közösen a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak nevére két céget alapított, méghozzá anélkül, hogy a cégek tényleges irányításában ez utóbbiak részt vettek volna. Ezt követően megszerkesztettek egy előfizetői szerződést és egy díjbekérő számlát és azokat 1397 cég részére kipostázták vállalva, hogy a megrendelő cégek adatait internetes oldalon telefonkönyv formájában, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványban megjelentetik.

Az internetes oldalak azonban telefonkönyvként nem működtek, a vádlottaknak eleve nem állt szándékukban a telefonkönyv nyomtatott és egyéb változatainak elkészítése. A kipostázott szerződések alapján az elsőrendű vádlott egyedül 750, az másodrendű vádlottal közösen pedig 647 cégtől gyűjtötték be a díjbekérő számlákon szereplő közel 30 ezer forintos összegeket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!