szerző:
hvg.hu

Hatalmas a hiány óriás-szállítórepülőgépből a világpiacon, hiszen jelenleg például mindössze 15 Antonov 124-es bérelhető, melyeket három meglehetősen kétes hátterű orosz és ukrán cég birtokol. Persze vannak még ezen kívül Iljusin 76-os és Boeing 747-es óriás gépek is, de ezekből sincsen sok.

A francia légierőnél vannak saját Airbus-gépei is, de a 11 A400M-ből mindössze kettő működik jelenleg. Saját erőből így a franciák csak a szükséges légi szállítások egynegyedét tudják ellátni. Kellenek tehát a külföldi gépek, hiszen ha az elnök úgy dönt, hogy a francia hadsereg beavatkozik Maliban az iszlamista lázadókkal szemben vagy Irakban és Szíriában az Iszlám Állam ellen, akkor óriás-szállítógépek nélkül ez megoldhatatlan. Évi 50-60 millió euróról van szó. A francia légierő ezt bérleti szerződésekre fizeti ki, hiszen hosszú távú megállapodás híján nem lenne óriás-szállítógép akkor, amikor szükség lenne rá.

Anomáliák vannak- állapították meg a pénzügyi ellenőrök

Hivatalosan nem közölnek semmit, de a párizsi Le Monde kiderítette, hogy a hadügyminiszter, Florence Parly asszony kérte a vizsgálatot az anomáliák ügyében. Az orosz és az ukrán cégeknek nincs éppen jó hírük a piacon. A velük megkötött szerződéseket már korábban is több képviselő bírálta a parlamentben. A NATO sem nézi jó szemmel, hogy Franciaország az oroszoktól is bérel óriás-repülőgépeket katonáinak szállításához. Szíriában ugyanis Moszkva és Párizs az ellentétes oldalon áll. Az oroszok Asszad elnököt, a franciák a szíriai államfő ellenfeleit támogatják.


A pénzügyi szigort az államapparátusban Macron elnök megköveteli annál is inkább, mert Franciaország még mindig nem teljesíti az eurózóna kritériumait: sem az államadósság, sem a hiánycél nem teljesül. Emiatt Macron keményen megnyirbálta a hadi költségvetést is. Ezt a vezérkari főnök ellenezte, mire rövid, ám igen kemény szóváltás következett Macron elnökkel, utána a tábornok beadta felmondását. Miközben persze Macron elnök a katonai költségvetést nyírbálja, állandóan azt hangsúlyozza, hogy számára a terrorizmus elleni harc abszolút prioritás. A terroristákra pedig sokszor Franciaországtól távol kell lecsapni Afrikában vagy a Közel-Keleten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!