szerző:
hvg.hu

Hatalmas a hiány óriás-szállítórepülőgépből a világpiacon, hiszen jelenleg például mindössze 15 Antonov 124-es bérelhető, melyeket három meglehetősen kétes hátterű orosz és ukrán cég birtokol. Persze vannak még ezen kívül Iljusin 76-os és Boeing 747-es óriás gépek is, de ezekből sincsen sok.

A francia légierőnél vannak saját Airbus-gépei is, de a 11 A400M-ből mindössze kettő működik jelenleg. Saját erőből így a franciák csak a szükséges légi szállítások egynegyedét tudják ellátni. Kellenek tehát a külföldi gépek, hiszen ha az elnök úgy dönt, hogy a francia hadsereg beavatkozik Maliban az iszlamista lázadókkal szemben vagy Irakban és Szíriában az Iszlám Állam ellen, akkor óriás-szállítógépek nélkül ez megoldhatatlan. Évi 50-60 millió euróról van szó. A francia légierő ezt bérleti szerződésekre fizeti ki, hiszen hosszú távú megállapodás híján nem lenne óriás-szállítógép akkor, amikor szükség lenne rá.

Anomáliák vannak- állapították meg a pénzügyi ellenőrök

Hivatalosan nem közölnek semmit, de a párizsi Le Monde kiderítette, hogy a hadügyminiszter, Florence Parly asszony kérte a vizsgálatot az anomáliák ügyében. Az orosz és az ukrán cégeknek nincs éppen jó hírük a piacon. A velük megkötött szerződéseket már korábban is több képviselő bírálta a parlamentben. A NATO sem nézi jó szemmel, hogy Franciaország az oroszoktól is bérel óriás-repülőgépeket katonáinak szállításához. Szíriában ugyanis Moszkva és Párizs az ellentétes oldalon áll. Az oroszok Asszad elnököt, a franciák a szíriai államfő ellenfeleit támogatják.


A pénzügyi szigort az államapparátusban Macron elnök megköveteli annál is inkább, mert Franciaország még mindig nem teljesíti az eurózóna kritériumait: sem az államadósság, sem a hiánycél nem teljesül. Emiatt Macron keményen megnyirbálta a hadi költségvetést is. Ezt a vezérkari főnök ellenezte, mire rövid, ám igen kemény szóváltás következett Macron elnökkel, utána a tábornok beadta felmondását. Miközben persze Macron elnök a katonai költségvetést nyírbálja, állandóan azt hangsúlyozza, hogy számára a terrorizmus elleni harc abszolút prioritás. A terroristákra pedig sokszor Franciaországtól távol kell lecsapni Afrikában vagy a Közel-Keleten.