szerző:
hvg.hu

Nem az a drága, ha megvizsgálják a kéményt, hanem az, ha találnak valamit, amit cserélni kell. Aki szegény, az szinte belekényszerül a trükközésbe. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire kell figyelni, mielőtt bekapcsolják a fűtést.

Több baleset vagy kevesebb adminisztráció? Erről vitatkoznak a szakemberek, mielőtt a parlament megszavazná a kéményseprési törvény átírását. Annyi biztos: ha a jövő heti ülésen meglesz a többség a javaslathoz, akkor a családi házaknál nem lesz kötelező rendszeresen ellenőrizni a füstelvezetést, csak akkor vizsgálják meg a kéményeket, ha azt a tulajdonos külön megrendeli. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire kell figyelniük a lakások tulajdonosainak.

A családi házaknál a jövőben már nem lesz kötelező a kéményellenőrzés – ettől függetlenül persze érdemes lesz továbbra is kihívni szakembert. A kéményekkel is foglalkozó Katasztrófavédelem oldalán részletes árlistát tettek közzé, ez alapján a legtöbb fajta kéményt néhány ezer forintért meg lehet vizsgáltatni, de a legnagyobb rendszerek átnézése sem kerül 20 ezer forintnál többe. A nagy tétel nem ez, hanem az, ha valamit cserélni kell.

©

Aki nem családi házban él, annak továbbra is átnézik a kéményét évente egyszer, ráadásul tavaly óta már ingyen. (Szintén tavalyi az a változás, hogy ezt már a katasztrófavédelem végzi el ott, ahol az önkormányzat nem hosszabbított az előző szolgáltatóval. Ezen a linken városonkénti bontásban megtekinthető, hol ki végzi a vizsgálatot.) Nekik ekkor csak a magyar bürokráciával kell megharcolniuk: a tulajdonos két időpontot kap – általában hétköznap, munkaidőben -, ha pedig egyik sem jó neki, akkor már fizetnie kell, hogy megbeszéljenek egy olyan időt, amikor épp ráér. Azonban ekkor sem a vizsgálat teljes árát kifizetniük, csak a kiszállási díjat: ezt úgy számolják ki, hogy megnézik, 2015 nyarán mennyit kellett fizetni a kéményseprésért, és ennek veszik a 30 százalékát, ez általában 500-1000 forint közötti összeg. A teljes munkadíjat csak annak kell kifizetnie, aki soron kívüli munkára hívja ki a szakembereket.

Még a biztosítás is drágulhat
A jövő nemzedékek szószólója azt közölte: életveszélyes volna felszámolni a kötelező ellenőrzést. A törvényjavaslat megírói azzal érvelnek: az adminisztrációs terhek csökkenhetnek, ha nem kötelező a vizsgálat, a háztulajdonosok egyéni felelősségvállalása pedig megnő így. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba még egy kritikát felvetett: szerinte a lakás- és az életbiztosítások is drágábbá válhatnak, ha a bankok és a biztosítók beárazzák, hogy gyakoribbak lesznek a fűtési balesetek.

Az árak akkor kezdhetnek látványosan nőni, ha kiderül, hogy valamilyen alkatrészt cserélni kell. Márpedig ez gyakran előfordulhat: a szakértők úgy számolnak, hogy a magyarországi gázkészülékek átlagos életkora a 20 évet is meghaladja, vagyis például az autóállománynál egyértelműen öregebbek a konvektorok vagy a kazánok. Ekkor az embernek 30 napja van, hogy kijavíttassa a hibát. A nyilvántartott, mestervizsgával rendelkező szakemberek közül egy 936 oldalas listáról lehet válogatni; aki azt szeretné, hogy Mészáros Lőrinc javítsa a konvektorát, az itt el fog szomorodni, a gázszerelőből lett felcsúti polgármester-üzletember már nem található meg a szakmai listán.

Ha jó a kémény, de cserélni kell a kazánt, akkor sem lehet olcsón megúszni a váltást. Egy alsó árkategóriás kazánt sem könnyű 150-200 ezer forint alatt találni, és erre jön még rá a beszerelés költsége. Ráadásul most a megugró kereslet miatt nehéz a beszerzés, amit tovább súlyosbít  a szakemberhiány: beszéltünk olyan szerelővel, aki társasházaknál csak hónapokra előre tud időpontot adni. Ugyanakkor nem lehet elégszer figyelmeztetni: veszélyes lehet, ha valaki házi buherálással próbálják életben tartani a szerkezetet.

©

Tavaly nyártól már csak kondenzációs kazánra adható ki üzemeltetési engedély (haladékot 2018-ig azok kaptak, akik társasházban kisebb teljesítményű, gyűjtőkéménybe csatlakozó kazánt használnak). Ez a berendezés biztonságosabb és energiatakarékosabb, mint az a fűtés, amit a legtöbb lakásban addig használtak. Az ilyen fajta készüléket azonban szinte lehetetlen 300-400 ezer forintnál olcsóbban beszerezni. Ha pedig az ember megvásárolta a gépet, akkor át kell alakíttatnia a kéményt is hozzá, mert a korábbi béleléseket már nem fogadja el a hatóság, ez pedig újabb 200-300 ezer forintos kiadást jelent. És itt még mindig nincs vége: kötelező gáztervet is kell készíttetni. Ezt általában 60-100 ezer forint közötti áron végzik el.

Nem lehetetlen persze spórolni a költségeken. A kéménybélelést például a társasházakban élők gyakran összefogva, a közös költségből szokták megoldani, és az önkormányzatok is szoktak pályázatokat kiírni. Idén az Otthon Melege Programban is lehetett pénzt kérni kéményekre és konvektorok cseréjére. Csakhogy ezzel a legszegényebbeket nem segítették ki, mivel a felújítás összköltségének legfeljebb a 40 százaléka lehetett a támogatás. Vagyis aki nem tud több tízezer, ha nem több százezer forintot kiadni, az kénytelen maradni a házi javításoknál. Az, hogy az új készülékek közül már csak a szigorúbb szabálynak megfelelőeket engedik piacra dobni, azt is jelenti: sokan kényszerülnek rá arra, a tönkremenőben lévőket próbálják valahogy életben tartani, amíg csak lehet. Ez pedig nem csak azoknak veszélyes, akik rosszul fűtött lakásban élnek - fűtési időszakban a szegényebb vidékeken annyian fűtenek szakszerűtlenül, hogy az ottani szmog már Budapest legrosszabb részeinek szintjével vetekszik.