szerző:
hvg.hu

A sofőrök bértárgyalása megrekedt, de a cég már hirdetésbe keres munkatársakat négyszázezerért. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke berágott, levelet írt a vezérigazgatónak. A BKV is megszólalt, szerintük teljesen rendben van a kezdőknek ajánlott magas fizetés, a bértárgyalások sem kezdődtek soha ilyen korán.

A BKV szerint soha nem kezdődtek ilyen korán a következő évi bérek egyeztető tárgyalásai. Ezt arra reagálva írták, hogy a szakszervezeti vezető szerint most éppen leálltak az egyeztetések.

A kezdőknek ajánlott 400 ezres fizetésekről pedig azt mondták, hogy a járművezetői munkakör bérezése, egy bonyolult, pótlékolt rendszer, melyben az egyéni jövedelmek nagymértékben függnek a munkavállaló egyéni vállalásaitól.

Így minden kezdő járművezető legalább nettó 200 ezer Ft-os jövedelmet hazavihet egy-egy ledolgozott hónap után, azonban járművezetőink ennél lényegesen magasabb jövedelmet is elérhetnek, így az elmúlt időszak átlaga bruttó 400 ezer Ft volt, melyet új hirdetéseinkben is megjelenítenek.

Korábban a szakszervezeti vezető leveléből idéztünk.

„A diszkriminatív hibák elkerülése érdekében kérjük azonnali intézkedését, hogy azon felvételt nyert munkavállalók, akik nem érték el az idei esztendőben az átlagos bruttó 400.000 Ft, azonnal kiegészíteni szíveskedjen” – írja Bolla Tibornak, a BKV elnök-vezérigazgatójának Nemes Gábor, szakszervezeti vezető.

Egy hónapja néma csend a bértárgyalások körül

– mondta a szakszervezeti vezető a hvg.hu kérdésére. Ezért is háborodtak fel a Lokalban megjelent álláshirdetésen. Két fordulóban egyeztettek a bérekről az érdekvédők a vezetéssel, a második után a cégvezetők a tulajdonosnak írtak levelet, hogy az állami szférában egységesen kellene emelni a béreket, ami a BKV-dolgozók számára is 12 százalékos emelést jelentene.

Most átlagosan bruttó 320 ezer forint körül keresnek a BKV-dolgozók, ami messze elmarad a hirdetésben az újoncoknak ígért 400 ezer forintos fizetéstől.

Helyreigazítás

Írásunk megjelenése után a BKV helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz. Mint írták, valótlanul állítottuk, hogy „Most átlagosan bruttó 320 ezer forint körül keresnek a BKV-dolgozók, ami messze elmarad a hirdetésben az újoncoknak ígért 400 ezer forintos fizetéstől”. A BKV állítása szerint a cikkben előzőleg említett buszvezetők tekintetében a valóság az, hogy a kérdéses szórólapokon szereplő bér a jelenlegi buszvezetők – havi pótlékkal számított – átlagkeresete, vagyis „a jelenlegi és jövendőbeli kollégák bérezése azonos módszertani kalkuláció alapján történik”.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!