szerző:
Napi.hu

A finnek már megint kitaláltak valamit: egy olyan befektetési pénzügyi eszközzel álltak elő, amely a magán- és közpénzeket úgy ötvözi egy, a társadalom számára hasznos beruházásban, hogy az állam csak akkor fizet, ha a projekt sikeres. Egyelőre a menekültek munkába állását támogatnák így.

A modell elsősorban a menekültek munkába állását segítenék úgy, hogy az integrálásukat támogató programokat csak akkor támogatják állami pénzzel, ha az sikeres – írja a napi.hu.

Az erre kitalált modell úgy néz ki, hogy a beruházói oldalon van egy 13,5 millió eurós alap, amelybe az Európai Beruházási Terv (Juncker-terv) keretében az EIF – amely az Európai Beruházási Bank Csoport (EIB) része és főleg az európai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozása a célja – 10 millió euróval száll be úgynevezett társadalmi kötvények (Social Impact Bonds – SIB) finanszírozásán keresztül.

Ez a tervek szerint 2500-3700 bevándorló és menekült integrálását segítené elő a finn munkaerőpiacon képzés és a megfelelő munka megtalálásában nyújtott segítség révén.

A projektet egy alapkezelő, ebben az esetben az Epiqus menedzseli, a pénzből szolgáltatásokat vásárolnak szakértői szervezetektől, amelyek lehetnek vállalatok, civil szervezetek is. Az egyetlen dolog, ami az alapkezelőt érdekli, hogy az adott feladatot vállaló szervezet vagy cég tényleg értsen ahhoz, amit vállal, és így a kitűzött eredményeket is hozni tudják (ebben a konkrét projektben azt, hogy a bevándorlókat minél előbb munkát találjanak és lehetőségük legyen a társadalomba integrálódniuk) – magyarázta egy brüsszeli fórumon Jussi Nykänen, az Epiqus partnere. Ezt a projektet 2019-ig futtatnák.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!