szerző:
hvg.hu

A Metrowagonmash szerint a magyar sajtó egy részében szervezett kampány indult azért, hogy lejárassák a 3-as metró kocsijainak felújítását és magát az orosz céget. A társaság közleményében az eddig forgalomba állított, felújítottnak nevezett metrókocsik meghibásodásairól nem esik szó.

A budapesti metrókocsikat felújító Metrowagonmash szerint több olyan cikk jelent meg a magyar sajtóban, amelyek károsan befolyásolják a beruházást, mert az írásokban szereplő állítások nem tartalmaznak bizonyítékokat – írja az Mfor.hu az orosz cég közleménye alapján.

A gazdasági portál szerint az orosz társaság leginkább két állítást kifogásol. Az egyik szerint a Metrowagonmash budapesti tendergyőzelme mögött politikához közeli erők állnak, mert az elöregedett technikát alkalmazó cég nem tudott volna győzni egyenlő feltételek mellett. A másik állítás az, hogy a Metrovagonmas állami alárendeltségi struktúrában működik és orosz politikai erők befolyása alatt áll, ami megmagyarázza a katonai termékek gyártására irányuló projektjeik létezését.

A Metrowagonmash erre úgy reagált: a cégben nincs állami tulajdonrész. A Mfor itt megjegyezte, hogy ettől még lehet szoros kapcsolata az orosz kormánnyal.

Az orosz társaság közölte azt is: nem foglalkoznak katonai termékekkel, kizárólag polgári szállítóeszközöket gyártanak.

A Metrowagonmash soha nem tett semmilyen lépést, amellyel beavatkozott volna magyar cégek vagy a magyar állami szervezetek belügyeibe és nem is rendelkezik erre semmilyen lehetőséggel. A budapesti metrószerelvények felújítására szóló megrendelés egy nyílt tender eredményeként született, melynek feltételeit a magyarok határozták meg – tették hozzá.

A cég állítja: a magyar sajtó egy része szándékosan közöl hamis információkat, hogy hiteltelenítse a metrószerelvény-felújítási projektet és a magyar partnert.

Az Mfor szerint a Budapesten eddig forgalomba állított, felújítottnak nevezett metrókocsik meghibásodásairól nem esik szó a közleményben. Az esetek jelentős részében egyébként az utasok vagy közlekedéssel foglalkozó civil szervezetek számoltak be eddig arról, ha ki kellett állítani a forgalomból valamelyik fekete-fehér szerelvényt a 3-as vonalon, például ajtóhiba miatt. Ezek a meghibásodások valószínűleg jobban rombolhatják az egész beruházás presztízsét.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Itt a vége: elment a metró, jön a káosz

Péntek éjszaka leállt a metróközlekedés Újpest és a Lehet tér között, hétvégén nem járnak a szerelvények, hétfőtől pedig kezdődik a felújítás. Budapest közlekedésében rettenetes évek jöhetnek. Mutatjuk a búcsú pillanatát.