szerző:
hvg.hu

A lengyel kormánypárt egyik képviselője azt ajánlja a varsói vezetésnek, hogy egy az egyben másolja le és vezesse be az országban az Orbán-kormány letelepedési államkötvényét.

A Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártjának egyik képviselője "új" lehetőséget talált ki a lengyel állampolgárok számának növelésére – idéz lengyel lapértesüléseket a napi.hu.

Stanislaw Pieta a letelepedési államkötvény Magyarországon ismert rendszerének átvételét javasolja, amelyben megfelelő mennyiségű állampapír vásárlásával letelepedési engedélyt, s ezzel EU-s belépőt kaphatnak külföldiek.

Az Orbán-kormány 2012-ben vezette be a letelepedési államkötvény vásárlásának lehetőségét, hogy pénzt szerezzen a válság idején. Bogdan Góralczyk professzor, a magyar ügyek szakértője úgy látja, hogy az állampolgárság értékesítése Magyarországon átláthatatlan, a szabályok nem világosak, az előírások szürke szférát teremtettek, és nagy a gyanú, hogy az egész mögött korrupció húzódik meg.

Stanis³aw Pieta ugyanakkor azt írta a belügyminiszternek, hogy érdemes Orbán Viktor útját követni, mert az nagy sikert ért el. Ezért bemutatta a kormánynak a magyar program alapszabályait, azzal, hogy ezeket majdnem egy az egyben Lengyelországban is alkalmazhatnák. Igaz, erről politikai döntést kell hozni - ismeri el a tervezetet ajánló képviselő.