szerző:
hvg.hu

A közösségi médián keresztül fenyegetőznek a brit áruházlánc bojkottjával a tévékampányon kiakadt vásárlók. A 1 perc 16 másodperces reklámban többek között egy ünneplő muszlim család is látható. Egyes kommentelők azt állítják, a Tesco ezzel „megszüntette a karácsonyt”.

A videóban különböző családok számolnak be arról, mit esznek karácsonyra; ki pulykát, ki savanyú káposztát, ki pitét. „Mindenki várunk a Tescóban ezen a karácsonyon, és büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink sokféleképpen ünnepelnek” válaszolt a kommentekre az áruházlánc.

A bojkottfenyegetések kapcsán egy másik, a közösségi médiában korábban terítéken levő ügy is újra előkerült, miszerint a Tesco jelöletlenül árulja a halal, azaz az iszlám törvények szerint előkészített hústermékeket – írta meg a The Guardian. Az áruházlánc azzal válaszolt a vádakra, hogy beszállítói levágás előtt elkábítják az állatot, még akkor is, ha utána a halal szabályai szerint folytatják a feldolgozást. Mivel beszállítóit nem kötelezi bizonyos halalszabályok betartására, pl. a levágandó állat megáldására, nem is árulják halalként a húst. Ugyanakkor az Új-Zélandról származó termékek jelentős része megfelel az iszlám húsfeldolgozási előírásainak.

Közben más közösségimédia-felhasználók azért haragudtak meg a Tescóra, mert kiderült, hogy nem fognak halal pulykát árulni idén karácsonykor.