szerző:
MTI

Pénzügyi szolgáltatások engedély nélküli végzése miatt az MNB 6,2 millió forintra bírságolta a kiskunfélegyházi székhelyű CreditLure Kft.-t, a céggel közreműködő magánszemély pedig 1,57 millió forint büntetést kapott.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a kft. jegybanki engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

Megállapították, hogy a cég kamatot ígért és visszafizetési kötelezettséget vállalt a magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő, visszafizetendő pénzeszközökre. Díj ellenében pénzügyi szolgáltatásokat is közvetített nekik (alkuszi tevékenység), és pénzkölcsönt is nyújtott.

A közreműködő K. Dávid egyebek mellett potenciális magyarországi ügyfeleket kutatott fel, pénzeszközöket vett át, kifizetéseket eszközölt és szervezte a pénzkölcsön-nyújtási tevékenységet – fogalmazott a jegybank.

Az MNB felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy egy-egy pénzügyi szolgáltatás vagy termék igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.

Az MNB kérte a fogyasztókat arra is, hogy jelentsék, ha olyan szolgáltatóról vagy személyről szereznek tudomást, aki nem rendelkezik engedéllyel vagy regisztrációval.