szerző:
hvg.hu

Hat középiskolás mesélt erről a Financial Timesnak. A napi 11 órás munkát az Apple szerint a diákok önkéntesen végzik, és egyébként is kompenzálják érte őket.

Hat gimnazista mesélt a Financial Timesnak arról, hogy napi 11 órát dolgoznak a kínai Csengcsouban az Apple fő ázsiai beszállítója, a Foxconn összeszerelő csarnokában.

Az egyik név nélkül megszólaló lány állítja, napi 1200 iPhone-kamerát szerel össze, egy másik megkérdezett diákmunkás pedig azt mondta, nagyjából 3000 tizenhét-tizenkilenc éves gyermektársukkal együtt dolgoznak ott.

A 11 órás gyermekdolgoztatás természetesen sérti a kínai törvényeket, az Apple erre pedig úgy reagált, hogy lefolytattak egy vizsgálatot, amely alátámasztotta a híreket. Hozzátették azonban, hogy az érintett diákokat mindig kompenzálták a munkáért cserébe. Azt azonban elismerték, hogy a túlóráztatás helytelenül történt, mivel heti 40 helyett 55 órát dolgoztak. Azonban az Apple és a Foxconn is hangsúlyozta, hogy a diákok önkéntes munkát végeztek a gyárban.

A munka önkéntes mivoltáról azonban az egyik megszólaló azt mondta a Financial Timesnak, hogy az iskolában, ahova járnak, kötelezővé tették ezt a pár hónapos "szakmai gyakorlatot" ahhoz, hogy tanulmányaikat elvégezhessék. Hozzátette, az elvégzett munkának nem sok köze van a tanulmányaihoz, mivel ők egy közlekedési szakiskolába járnak. Az érintett iskola megtagadta a válaszadást az ügyben.

Az Apple-nek sok egyéb problémája is van mostanában, pl. az új, iOS 11-es szoftver különböző hibáira is rengetegen panaszkodnak.