szerző:
hvg.hu

Hatvanhat évesen meghalt Stadler József vállalkozó, a rendszerváltás utáni Magyarország egyik szimbolikus figurája, akit sokan a szülőfalujában, Akasztón felépített stadionról vagy éppen börtönbüntetéssel végződő adócsalási ügyeiről ismertek.

Stadler József két hete könyvének dedikálásakor rosszul lett Solton, a hírek szerint agyvérzést kapott, a dunaújvárosi kórházban próbálták stabilizálni az állapotát. Egészségével korábban is voltak problémák, és egyes lapok szerint a stressz sokat rontott az elmúlt hónapokban az állapotán.

Az 1951-es születésű Stadler József a hatvanas években juhászként dolgozott, majd kereskedőnek állt, a rendszerváltásig meredeken ívelt felfelé a karrierje. Ahogy engedték, már 1988-ban megalapította bel- és külkereskedelemmel foglalkozó kft.-jét. A 90-es évek elején annyira jól ment neki, hogy 1993-ban már saját kamionflottája volt, amelyekkel 125 millió dollár összértékű külkereskedelmet bonyolított volt szovjet országokkal, cégének belföldi árbevétele pedig elérte az egymilliárd forintot – idézi fel az Index.

A média akkor figyelt fel rá igazán, amikor kiderült, hogy az általa szponzorált Kiskőrös FC 22 ezres stadionját a 3500 fős Akasztón építették fel, miután a csapat feljutott az NB I.-be. Később azonban kiderült, hogy időközben milliárdossá vált vállalkozó nem fizetett mindig rendesen adót.

A Stadler elleni adóvizsgálatok sora azután indult meg, hogy a vállalkozó 205 millió forint áfát igényelt vissza az adóhivataltól festményvásárlások után. A benyújtott dokumentumon megszerzett képként jelölték meg Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját is, ami azonban egy freskó és Milánóban található, így innentől az egész ügy gyanús lett az adóhatóságnak.

1995-ben végül elrendelték fő cégének felszámolását, és első körben több mint 9 év letöltendő börtönre ítéltek 1998-ban. A pert a Legfelsőbb Bíróság utasítására meg kellett ismételni, a vége 4,5 börtön és 2 millió forint pénzbüntetés lett. Csaknem tíz évvel a nyomozások kezdete után börtönbe vonult. 2011-ben egy másik ügy miatt is lecsukták, tavaly februárban szabadult. Egészsége időközben megromlott, hasnyálmirigydaganatot diagnosztizáltak nála, de még reménykedett az újrakezdésben.