szerző:
hvg.hu

A matracok gyártásához használt poliuretán habba került mérgező diklórbenzol. Itthon is vizsgálják, melyek az érintett termékek az IKEA-nál, és ha kell, visszahívják azokat.

Technológiai hiba miatt egy ideig diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. A diklórbenzol rákkeltő, légzőszervi megbetegedéseket okozhat, a bőrt és a szemeket is károsíthatja – írja a Portfolio.

A BASF a matracok gyártásához használt poliuretán habot is előállít. Ezt az anyagot világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja, ennek a gyártásába csúszott hiba nyár végén. A német cég korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25-e és szeptember 29-e között alkalmazta a hab gyártásához. A súlyos hiba körülbelül 7500 tonna termék gyártását érintette.

Mielőtt a BASF október elején észlelte a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.

A poliuretán hab felhasználásával készített termékek több bútoráruház, köztük az IKEA kínálatába is bekerültek. A vállalat több országban azonnal leállította az érintett termékek árusítását. A svájci Riposa matrac- és ágygyártó pedig bejelentette, hogy bepereli a német vegyi céget kártérítésért.

A Portfolio megkereste az ügyben a magyarországi IKEA-t. Onnan azt a választ küldték, hogy vizsgálják, mely áruházakba kerülhetett az érintett termékekből. Az első megállapítások arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet. 

Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek – derül ki a tájékoztatásból.

Közölték azt is: az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát. Ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély”. A vásárlókat folyamatosan tájékoztatják, és ha kell, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

A lap kereste az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, választ egyelőre nem kaptak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!