szerző:
hvg.hu

Hiába is tagadják a nagy cukorgyártók: egyre több kutatás jut arra a következtetésre, hogy a cukorfogyasztás egyértelműen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit.

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy van hatása a cukornak a szív- és érrendszeri problémák kialakulására – írja a Washington Post. A tudósok azt állítják, hogy frissen felfedett dokumentumok, de már ötvenéves kutatások is egyértelműen bizonyították ezt az összefüggést, azonban a cukoripar gazdasági érdekeikből adódóan régóta munkálkodik az erről szóló jelentések titokban tartásán.

A lap szerint az University of California at San Francisco már egy 1968-as patkányokon végzett kutatása is bebizonyította, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás megnöveli a szívroham és az agyvérzés kialakulásának esélyét, csakúgy, mint a húgyhólyagrák létrejöttéét. Az egyetem a kutatásban résztvevő egyik oktatója azonban azt állítja, az őket megbízó Sugar Research Foundation-nek (Cukor Kutatási Alapítvány) érthető módon nem tetszettek az eredmények, ezért inkább leállíttatták a kutatásokat, és elhallgatták annak addigi eredményeit.

A vizsgálat egyik résztvevője egyenesen azt állítja, a cukoripar mainpulálja a tudományos munkát az eredmények eltusolásával. A cukoripari vállalatok többször is tagadták termékük fogyasztása és az egyes betegségek kialakulása közötti összefüggések meglétét, most már azonban a cukorfogyasztás egészségi kockázatainak bizonyítékai a nyilvánosság számára is ismerté váltak, írja a lap.