szerző:
hvg.hu

Hiába is tagadják a nagy cukorgyártók: egyre több kutatás jut arra a következtetésre, hogy a cukorfogyasztás egyértelműen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit.

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy van hatása a cukornak a szív- és érrendszeri problémák kialakulására – írja a Washington Post. A tudósok azt állítják, hogy frissen felfedett dokumentumok, de már ötvenéves kutatások is egyértelműen bizonyították ezt az összefüggést, azonban a cukoripar gazdasági érdekeikből adódóan régóta munkálkodik az erről szóló jelentések titokban tartásán.

A lap szerint az University of California at San Francisco már egy 1968-as patkányokon végzett kutatása is bebizonyította, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás megnöveli a szívroham és az agyvérzés kialakulásának esélyét, csakúgy, mint a húgyhólyagrák létrejöttéét. Az egyetem a kutatásban résztvevő egyik oktatója azonban azt állítja, az őket megbízó Sugar Research Foundation-nek (Cukor Kutatási Alapítvány) érthető módon nem tetszettek az eredmények, ezért inkább leállíttatták a kutatásokat, és elhallgatták annak addigi eredményeit.

A vizsgálat egyik résztvevője egyenesen azt állítja, a cukoripar mainpulálja a tudományos munkát az eredmények eltusolásával. A cukoripari vállalatok többször is tagadták termékük fogyasztása és az egyes betegségek kialakulása közötti összefüggések meglétét, most már azonban a cukorfogyasztás egészségi kockázatainak bizonyítékai a nyilvánosság számára is ismerté váltak, írja a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!