szerző:
hvg.hu

A tét az, változzon-e lánc északi szárnyának üzletpolitikája.

Csütörtökön dönt a schleswig-holsteini bíróság az Aldi diszkontlánc alapítójának örökösei közötti perben – az eseményre a Portfolio hívta fel a figyelmet.

A német diszkontlánc alapítójának, Berthold Albrecht családtagjai öt éve, az alapító halála óta vitáznak egymással. A tét a két részre osztott áruházlánc északi felének, az Észak-Európában és az Ibériai-félszigeten működő Aldi Nordnak a jövője. Albrecht özvegye, Babette ugyanis megújítaná a diszkontlánc üzleti modelljét, a család több tagja azonban ragaszkodik a bevált struktúrához. Az Aldi jövőjével kapcsolatos eltérő tervekről természetesen nem a bíróság hivatott dönteni, arról azonban igen, kinek van joga beleszólni a cég ügyeibe.

Az Aldi Nord működését három alapítvány felügyeli, ezek egyikének élén áll az özvegy gyermekeivel. A céget érintő döntéseket csak egyhangúlag hozhatja meg a három alapítvány, ami komoly konfliktusokhoz vezetett az elmúlt években, részben azért, mert Berthold a halála előtt korlátozta saját családtagjai döntési jogkörét a cég vezetőivel szemben. Özvegye ezt vitatja, mondván férje nem volt olyan állapotban, hogy ilyen döntést hozzon. Egy alsóbbrendű bíróság már igazat is adott neki a család többi tagjával szemben.

A klán Németország egyik leggazdagabb családja, vagyonukat a német Manager Magazin nemrég 18 milliárd euróra becsülte.