szerző:
MTI/hvg.hu

A miniszterelnök szerint az ügy mérgezi a két ország jó kapcsolatát.

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a megállapodásnak méltányosnak kell lennie, és minél előbb köttessen meg, „és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok".

A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket

– tette hozzá a miniszterelnök. Az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják" – fogalmazott a tárgyalás után angolul. Orbán szerint ez egy üzleti ügy, nem kormányzati kérdés.

Mindez elég furcsa annak fényében, hogy szeptember elején a magyar kormány éppen a Mollal kapcsolatos vitára hivatkozva vétózta meg Horvátország csatlakozását az OECD-hez.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a mostani tárgyaláson az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét – szögezte le a horvát kormányfő.

Mint mondta: Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és reményei szerint Magyarország támogatja ezt.

A Mol horvátországi beruházása miatt Hernádi Zsoltot, a társaság elnök-vezérigazgatóját akarta bíróság elé állítani Zágráb. Hernádit a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. Emiatt hosszú ideig nemzetközi elfogatóparancs is érvényben volt ellene. A legújabb fejlemény a szövevényes ügyben az, hogy Hernádi az Emberi Jogok Európai Bíróságán perelte be Horvátországot.

A Mollal és vezérével, Hernádi Zsolttal szemben 2014-ben indított eljárás hivatalosan október végén zárult le, amikor a horvát állam az utolsó pert is elveszítette. A svájci szövetségi bíróság elutasította Zágráb keresetét, amelyben azzal vádolta a Molt, hogy korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, nem teljesítette a részvényesi szerződésben vállalt befektetéseit, és megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!