szerző:
hvg.hu

A mezőgazdaság és ezen belül is az állattenyésztés Franciaországban és általában a fejlett Európában nem áll jól. Legalábbis a termelők elvárásaihoz képest. Látszólag az lenne a megoldás, ha a fogyasztók minél több húst fogyasztanának. Látszólag.

A Terra Nova agytröszt szerint azonban éppen a húsfogyasztás csökkentésében és a mennyiségi kritériumokról a minőségiekre való áttérésben rejlik a megoldás. Thierry Pech, a Terra Nova igazgatója azt javasolja, hogy a következő két-három évtized során csökkentsük a felére a húsfogyasztásunkat, de amit megeszünk, az legyen kiváló minőségű. Franciaországban és vélhetően a többi fejlett nyugat-európai országban lassan csökken az egy főre eső húsfogyasztás, de közben világméretekben nő. Ennek fő oka az egészségesebb táplálkozás iránti igény erősödése.  A nagy népességű feltörekvő országokban viszont erősödik a fizetőképes középosztály, tehát a húsfogyasztás több százmillió ember napi étrendjébe épül be. Holott pár évtizede még luxus volt- írja a párizsi Le Figaro.  

A francia állattenyésztők még a nem kiemelkedő minőségű sertéshúst is magas költséggel termelik meg. Az eredmény: az igazán jó sertéshús 80 százaléka importból kerül a francia hentesüzletekbe. Persze a Terra Nova szerint a nagy kereskedelmi láncok a fő felelősek a termelők gondjaiért, és az összességében még mindig egészségtelen táplálkozásért is. Az agytröszt több javaslatot is megfogalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a környezet kíméléséhez, javíthatják egészségünket és hosszútávon megmenthetik a ma ezer sebből vérző hústermelő szektort. Jelenleg például a minőségi baromfi fogyasztása nő, az ipari, vagyis állatkínzó módszerekkel előállított csirkehúsé csökken. A minőségi baromfit védett címkével árulják, a fogyasztók veszik, is mint a cukrot. De a vörös húsok esetében sokkal szűkebb a címkével, eredetet igazoló bizonyítvánnyal ellátott termékek köre. Ritkán tudható, hogy a gusztusosan prezentált sertés vagy marha borda, a világ melyik tájáról, melyik régiójából származik.

 Tehát a Terra Nova szerint általánossá kellene tenni a vörös húsok eredetmegjelölését is. Aztán az iskolai étkezdékben heti egy vega napot kellene bevezetni, ezzel csökkenne a mennyiségi igény és a diákok egészsége sem károsodna, sőt. További javaslat még a „fű prémium”, ami arra ösztökélné a tenyésztőket, hogy természetes körülmények között, nem gyári takarmánnyal etessék állataikat. Ezek alapján kevesebb, de sokkal jobb minőségű hús kerülne az üzletekbe, a fogyasztók asztalára. A Terra Nova ötletei főleg a fejlett Nyugat-Európa változó fogyasztási szokásain és az egészséget jobban figyelembe vevő életvitelén alapulnak. De a világtrend a húsfogyasztás növelését jelzi. Ettől függetlenül lehet, hogy az európai állattenyésztés és húskultúra hosszú távú jövője mégis csak a Terra Nova javaslatainak megvalósításában rejlik.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Vegetáriánus forradalom: Torinói hadüzenet a húsiparnak

Chiara Appendinót a múlt hónapban választották meg Torino polgármesterévé. A 32 éves politikus nő az „Öt csillag mozgalom” (M5S) jelöltjeként nyert. Ezt a pártot Beppe Grillo humorista alapította. Fő célja a konfrontáció a hagyományos politikai elittel. Akár húsbavágó kérdésekben is.