szerző:
hvg.hu

Az amerikai bíróság nem kegyelmezett Oliver Schmidtnek.

Hét év börtönbüntetésre ítélték a Volkswagen környezetvédelmi megfelelőségért felelős volt vezetőjét. A német állampolgárságú Oliver Schmidtet ezen felül 400 ezer dollár megfizetésére kötelezte a detroiti bíróság.

A volt vezetőt januárban tartóztatták le, miközben éppen Miamiban nyaralt. Augusztusban bűnösnek vallotta magát csalás, a levegőtisztaságára vonatkozó amerikai törvény megsértése, illetve hamis információk terjesztése miatt.

A bíróság az első két vádpontban ítélte el Schmidtet, aki a kiszabható maximális büntetést kapta. Ám még így is jól járt, hiszen azért, hogy elismerte bűnösségét, ejtették a harmadik vádat, ami 20 éves börtöntől és akár 250 ezer dolláros bírságtól mentette meg.

A Volkswagen közleményben reagált az ítéletre, amelyben a német autóipari konszern jelezte, együttműködik a hatóságokkal, és nem kíván kommentálni egyedi eseteket.

Oliver Schmidt 2012-től vezette a Volkswagen műszaki és környezetvédelmi részlegét az Egyesült Államokban, az ő feladata volt az, hogy engedélyeztesse az országban forgalomba kerülő VW gépkocsikat. Az amerikai kormány azonban nem csak őt tartja felelősnek azért, hogy a dízelautók esetében meghamisították a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatokat: összesen öt személy esetében javasoltak a szövetségi nyomozók vádemelést, de a másik négy személyt, akik Németországban lehetnek, nem tartóztatták le – írja a Financial Times.

Nem Schmidt az első, akit elítélnek a 2015-ben kirobbant dízelbotrány miatt: James Liang mérnök augusztusban 40 hónap börtönbüntetést és 200 ezer dolláros pénzbírságot kapott.

(Financial Times)