szerző:
hvg.hu/MTI

Elfelejthetjük a papíralapú adóbevallást, és 700 milliárd forintot megspórol az ország, ha bejön, amit Varga Mihály ígért.

Négy éve van az államnak, hogy teljesen elektronikus adózásra álljon át az ország – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón. Varga Mihály úgy számol, hogy ezzel várhatóan a GDP 2 százalékát, mintegy 700 milliárd forintot lehet megtakarítani.

Jövőre a NAV jövedéki adóbevallás-tervezetet is küld az érintetteknek – mondta el Varga Mihály. Hozzátette azt is, hogy a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek jövőre már nem lesz szükségük külső segítség igénybevételére a bevallásuk elkészítéséhez, mert azt helyettük is megcsinálja az adóhivatal.

A digitalizáció terén bővíteni és felhasználóbaráttá kell tenni az állami szolgáltatásokat – mondta a miniszter. Szerinte Észtország és Szlovénia példáját vették alapul, mindkét ország jelentős eredményeket ért el az állami szolgáltatások digitalizációjában.

Észtországban a lakosság és a vállalkozások számára az állami ügyintézést teljesen elektronikussá tették, gyakorlatilag papírmentes a hivatali ügyintézés. Ott 1996-ban kezdték el az állami ügyintézés elektronikussá tételét, „nekünk nincs rá ennyi időnk” – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter elmondta: éves szinten hozzávetőleg 6,7 millió járulék- és adóbevallás érkezik az állami hivatalokba, mintegy 600 ezer adóalany készít ilyen bevallásokat. Szerinte elsősorban a kis- és középvállalkozásokat kell felkészíteni arra, hogy képesek legyenek az elektronikus ügyintézésre. Három-négy éves időtávon fontos lenne elérni, hogy a magyar állampolgárok is minden, az állami hivatalokkal kapcsolatos ügyüket elektronikusan, otthonról is elintézhessék – mondta. Ehhez azonban szükség lenne az állami hivatalok adatbázisainak összekötésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!