szerző:
hvg.hu

Pár hónapja világszerte mindenki felkapta a fejét, amikor a Novartis gyógyszeripari konszern forgalomba hozta legújabb gyógyszerét a leukémia kezelésére. Egy adag gyógyszer elegendő egy kezelésre, az ár 475 ezer svájci frank (128 millió forint). Az előzetes szakértői becslések a 700 ezer frankot sem zárták ki.

Most Jörg Reinhardt, a Novartis elnöke az egyik svájci lapnak (Blick) adott interjúban részletesen kifejtette, hogy szerinte reális ez az ár, mert a gyógyszer előállítása hosszú, drága és különleges szakértelmet igénylő folyamat.

Hol a határa a gyógyszerek csillagászati magaslatokba emelkedő árának? Jörg Reinhardt szerint ez nem a gyártóktól függ, hanem a szerek árát fedező biztosítási rendszerek, vagy az egyének fizetőképességétől. Országonként a helyzet változó. Nagy-Britanniában, ahol a nemzeti egészségbiztosítási rendszernek óriási hagyományai vannak, évente 50 ezer svájci franknak megfelelő összeg a felső határ. AZ USA-ban, ahol egész más a szisztéma és a mentalitás, szinte nincs felső határ. Egyébként a Novartis már megkapta a zöld jelzést az illetékes amerikai egészségügyi hatóságoktól a gyógyszer ottani forgalmazásához.

Jörg Reinhardt szerint a svájci egészségügyi költségek növekedéséért elsősorban nem a gyógyszergyártók felelősek. Hanem a túl sok, szerinte indokolatlan vizsgálat és gyógymód, amelyhez extra drága technikai eszközöket használnak, és nem mindig célszerűen. A gyógyszerek áráról szóló vitát ez az interjú persze nem zárja le, nyilván folytatódik majd. A Novartis, amely a világ egyik legnagyobb multinacionális konszernje, a svájci Bázelben lévő központtal, folytatja a saját fejlesztési stratégiáját. Igaz Reinhardt szerint egyelőre Svájcban évente kb. 600 beteg részesülhet az új gyógyszer nyújtotta terápiában. Hogy ez a gyártási folyamat különlegesen egyedi jellegével, vagy anyagi okokkal is magyarázható, arra nem tért ki. (képünk illusztráció)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!