szerző:
hvg.hu

Srí Lanka két minisztere vezeti a Moszkvába tartó küldöttséget, amely egyenesen Putyin elnökhöz fordulva azt szeretné elérni, hogy az oroszok vonják vissza a ceyloni tea behozatalára múlt héten elrendelt tilalmat.

A tilalom oka egy bogár. Pontosabban a koprabogár, amely jellemzően a rizs és más gabonaféleségek kártevője. Ebből találtak az orosz ellenőrök egyet az egyik Sri Lankáról érkezett teaszállítmányban. Az esetről tudósító BBC azt nem tudta pontosítani, hogy élő vagy döglött bogárról van szó. Az ázsiai ország szakértői és illetékesei szerint elszigetelt esetről van szó. Az ügy súlyát jelzi, hogy maga a srí lankai elnök próbálta nyugtatni az ország teatermelőit, arra kérve őket, hogy ne essenek pánikba, mert a kormány minden tőle telhetőt megtesz a helyzet rendezéséért. Oroszországgal baráti a viszony, így az államfő optimista. Oroszország a ceyloni tea legnagyobb importőre. Az orosz teapiac értékét a BCC 436 millió dollárra becsüli, ennek negyedét teszi ki a Srí Lankáról származó behozatal értéke.

Mi az a koprabogár?
A koprabogár (Trogoderma granarium) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a porvafélék (Dermestidae) családjába tartozó faj. A koprabogár őshazája India, azonban az ember akaratlan segítségével, manapság világszerte elterjedt és inváziós fajjá változott.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!